Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/carolina-falkholts-verk-overmalat-trots-protester/

Kultur

Carolina Falkholts verk övermålat trots protester

”Armlängds avstånd” innan den målades över. Foto: Mia Gröndahl

Carolina Falkholts omstridda muralmålning ”Armlängds avstånd” i Simrishamn har nu målats över.

Väggmålningen ”Armlängds avstånd” – som har prytt en vägg i Österlens museums trädgård sedan 2014 – har varit omdiskuterad de senaste veckorna. Österlens museum och Street Art Österlen har velat måla över Carolina Falkholts muralmålning. Invånarna svarade med bestörtning. Nu står det dock klart att deras engagemang hjälpte föga. Under måndagen målades fasadmålningen över. 

Mia Gröndahl, initiativtagare till konstverket och tidigare ordförande i föreningen Street Art Österlen, är upprörd. 

– Vi var på väg för att trycka en affisch med texten ”Ja för verket” som skulle sättas upp längs Storgatan. Sedan fick vi reda på att konstverket hade målats över. Det är en oerhörd chock och kalldusch.

Vad betyder det för Simrishamns kulturliv att verket har målats över?

– Det är otroligt negativt för orten. Besökare har verkligen tyckt att det har varit kul att se målningen. Nu dras Simrishamn ned som kulturstad och jag vet inte hur man ska hämta sig från detta. Det har tagit fem år att bygga upp och sedan raseras det på några minuter. 

– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här långt med tanke på den stora opinionen för att behålla verket. 

När verket hotades med övermålning fick muralmålningen snabbt ett stort stöd i sociala medier. 

– Det har rivit upp känslor och många är väldigt ledsna, säger Mia Gröndahl.

Läs också: Motstånd när Carolina Falkholts gatukonst ska målas över 

Konstnären Carolina Falkholt själv är också upprörd över hur snabbt det har gått för verket att bli övermålat.

– Det är fasansfullt, nästan våldsamt. Folk har engagerat sig för att målningen skulle vara kvar och sedan försvinner den plötsligt. Måndag morgon, boom, borta, säger Falkholt. 

Varför tror du att så många har velat bevara din muralmålning?

– Det är nog helt individuellt, men den är väldigt uttrycksfull. Titeln ”Armlängds avstånd” är också passande nu. Man ska låta konsten vara i fred och låta det som skapats behållas. Men det har de misslyckats med. 

Över 20.000 kronor har samlats in från frivilliga som har velat behålla muralverket. Pengar som nu kan komma att lämnas tillbaka. Men Mia Gröndahl har en förhoppning om att åter få Carolina Falkholt att besöka Simrishamn för att göra en ny målning. Något som konstnären är positiv till.

– Jag kan verkligen tänka mig att göra en ny väggmålning. Jag kommer dit om de vill ha mig tillbaka, säger Carolina Falkholt. 

Lena Alebo, chef för Österlens museum, menar att beslutet om att konstverket skulle bytas ut är taget sedan länge.

– Vi bestämde det här redan för fem år sedan. Fastighetsägaren HKM har inte velat ha kvar målningen permanent så det har varit ett gemensamt beslut. De var inte intresserade av att ha kvar den och har varit positiva till att få något nytt.

Det har varit ett stort engagemang kring konstverket, vad säger du om reaktionerna?

– Jag har stängt av det där och har själv inte läst allt. Jag skulle snarare kalla det en hetsjakt eller ett drev än ett engagemang. En hätsk envägskommunikation. Vi går bara efter det vi redan har bestämt. Det finns ett avtal som säger att målningen är tidsbegränsad. 

– I dag har reaktionerna varit blandade. Många på stan gör tummen upp. Jag själv tyckte att målningen var intressant, men det är också flera som inte har tyckt om den. Gatukonst ska vara aktuell och väcka uppmärksamhet, det är bland annat därför vi skulle ersätta målningen med en ny, säger Lena Alebo.

Kommer det att bli en ny målning?

– Vi vill gärna det, men just nu är det självmord om vi gör en ny väggmålning. Vi väljer i stället att tänka igenom det här ordentligt, men det finns i planerna.