Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 20:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/catia-hultquist-alla-faderstorstande-man-ar-varda-en-fralsare-med-schysst-kvinnosyn/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Alla faderstörstande män är värda en frälsare med schyst kvinnosyn

Den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson.
Den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson. Foto: Daniel Ehrenworth

Den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan B Peterson har blivit populär hos många yngre män. Genom hans levnadsregler lär de sig att bevara makt och manlighet.

”Män är från Blekinge, kvinnor är från Värmland ...”  

Jag kommer att tänka på en väns minnesvärda travesti på uttrycket ”Män är från mars, kvinnor är från Venus” när jag läser den högerhyllade Jordan B Petersons livsregler – ”12 rules of life – an antidote to chaos”.  Associationen får mig att skratta, även fast det egentligen är lite sorgligt.

Läs fler krönikor av Catia Hultquist 

För ”12 rules of life” är på många sätt ett eko från svunna tider, bland annat från det biologistiska 90-talet och den ovan citerade relationshandboken ”Män är från mars, kvinnor är från Venus” av John Gray. Ni minns säkert självhjälpsuccén som lärde ut att män och kvinnor var så hopplöst olika att de lika gärna skulle kunna komma från skilda planeter, det vill säga Venus och Mars. För att över huvud taget kunna kommunicera behövde de olika könsvarelserna Grays tolkhjälp. 

Tanken med ”Män är från mars, kvinnor är från Venus” var förstås att kvinnor skulle rusa åstad och köpa boken och sedan använda den som en karta till mysteriet Mannen. Det intressanta med den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson är att han i första hand tycks tilltala en manlig publik.

Särskilt uppskattat är ett videoklipp där han intervjuas av Cathy Newman på Channel 4 News. De två diskuterar bland annat löneskillnader mellan män och kvinnor (som Peterson hävdar är naturliga). Av fansen har Peterson utsetts till hjälte på grund av att Newman kommer av sig i sitt frågebatteri och han triumferande utbrister ”Ha, där fick jag dig!”.

Klippet har bland annat hyllats flitigt på diskussionsforumet Flashback: ”Det är något väldigt tillfredsställande med en kvinna som blir satt på plats. Han fullständigt avrättar henne”.

Känslan av att Peterson siktar in sig på i första hand väldigt unga män infinner sig redan i det första kapitlet av ”12 rules of life”. Med tonen av en general talar han sig varm för vikten av en god hållning. Att räta på ryggen och dra tillbaka axlarna hjälper till att hävda ditt revir i den hierarkiska struktur som, enligt Peterson, är en naturlag.

I den på en gång handfasta och flummiga självhjälpsboken erbjuder Peterson sedan ett antal råd i genren kamma dig och skaffa ett jobb: ”hjälp dig själv, ljug inte, rensa upp i din egen röra innan du klagar på andra” och så vidare.

Men Jordan B Petersons målgruppstänk blir som tydligast i kapitlet som handlar om ordning och kaos. Här slår han fast att ordning är maskulint (liksom naturligtvis Gud) samtidigt som kaos är förknippat med – just det – kvinnor. Han bygger detta på ett resonemang om kvinnans förmåga att producera ett barn ”ur intet”, från det okända, det vill säga kaos.  Förutom kvinnor och mammor kopplar han också ihop kaos med obehagligheter som ”mörkret i grottan, bilolyckan vid sidan av vägen” och ”grizzlybjörnshonan som hotar att slita dig i stycken”.

På Flashback framgår det att Peterson inte bara är populär hos de unga männen, det är särskilt de som mår dåligt som tilltalas av honom för att han ”tar de sargade männens parti”.

”Jag är besatt av denna människa. Det är som om jag har varit törstig hela livet och just upptäckt vatten”, vittnar en skribent på forumet.  

Sett ur det perspektivet är Jordan B Petersons popularitet inte särskilt svår att förstå. I en tid full av faderlösa unga män axlar han manteln som ingen verkar vilja bära och går in i rollen som ställföreträdande far. Jag hade bara önskat alla dessa faderstörstande män en frälsare utan mossig kvinnosyn.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.