Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/catia-hultquist-det-basta-kanske-inte-hant-an-molly-sanden/

Kultur

Catia Hultquist: Det bästa kanske inte hänt än, Molly Sandén?

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hur doftar egentligen en halväten svindyr hummerlunch – dagen efter? Det spelar ingen roll om den råkar ligga under silverlock, det stinker ändå. Och en dunkande baksmälla är lika jävlig även om du vaknar upp i en silkig säng på ett lyxhotellrum betalt av team Avicii. Den effektiva dagen efter-känsla som artisten Molly Sandén målar upp från den där Vegas-sviten, från åren när hon försökte slå igenom i USA, sätter tonen för hela hennes sommarprat.

Den lyssnare som för tillfället råkar ha lite ångest över att leva svenneliv under grådassig sommarhimmel over here, istället för glammigt artistkollektivliv under vajande palmer i LA, kan säkerligen glädjas åt Mollys hjärtevärmande smådeppiga sommarprat.

Den tidigare barn- och schlagerstjärnan befinner sig så tydligt efter festen, efter framgångsdrömmen i USA, efter det omsusade kändisparlivet med artisten Danny Saucedo. Ja, efter allt, som det låter.

Det handlar även om livet efter den där middagen på en fyrstjärnig krog med en potentiell amerikansk manager. En manager som visar sig vara till och med mer parodiskt cynisk än Ulf Brunnbergs variant i filmen ”G”. Han synar Molly och säger:

”Jag tror att du förstår att du helt enkelt inte kan se ut sådär om du vill slå igenom i USA. Du måste förlora åtminstone tio kilo.”

De orden får ändå artisten att uppbåda någon form av dra-åt-helvete-faktor. Hon lämnar inte bara middagen där och då, utan bokar även första bästa biljett hem.

Molly Sandéns sommarprat är också ett tydligt efter metoo, vars värmande systerskap tycks vara ett undantag från de brustna drömmarna. Artisten berättar hur hon tidigare led i tysthet av alla fysiska friheter som arrangörer och kollegor tog sig. Som den där manliga artisten som tafsade på den då 14-åriga Molly med orden: ”Alla i branschen turnémyser ibland”.

”Sedan metoorörelsen exploderade har jag inte fått en enda dask på rumpan”, konstaterar artisten försiktigt positiv. 

Jag önskar verkligen att det blir för henne och alla unga kvinnor så som hon sjunger i sin egen hit: ”Det bästa kanske inte hänt än.”