Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Efter metoo har vi börjat ifrågasätta mobbarna och översittarna

Foto: Vadim Ghirda/AP

Det otrevliga idealet är på väg att bytas ut mot ett annat, vänligare. Inte minst på arbetsplatser. I ­efterdyningarna av metoo är det inte längre gångbart att bygga sin karriär på konflikt.

Sugen på att göra karriär? Var en otrevlig jäkel.

Den populära psykologen Jordan B Peterson utvecklar sitt resonemang om att vara ”agree­able” kontra ”disagreeable” (ungefär älskvärd kontra otrevlig) i flera av sina videoklipp på Youtube. 

Konfliktdrivna, icke samarbets­villiga människor är mer framgångsrika i yrkeslivet än mot­satsen, menar han. Det är också här vi hittar förklaringen till att män lättare når toppen än kvinnor. Eftersom konfliktbenägenhet, enligt Peterson, är vanligare bland män och konflikträdsla vanligare bland kvinnor, är män följaktligen mer framgångsrika.

Konfliktfokus som karriärväg alltså. Det låter visserligen både konstigt och extremt jobbigt. Men när jag tänker tillbaka på mitt yrkesliv kan jag se att det otrevliga idealet faktiskt har odlats här och var, i synnerhet på arbetsplatser präglade av machokultur. Där det ansågs helt normalt att skrika och skälla ut folk inför andra, aldrig besvara en hälsning, att medarbetare gick in på toaletten och grät, att folk blev utslitna och utbrända.

Det intressanta är att något håller på att ändras som riskerar att kullkasta den vinnande konfliktformeln. För det som hände under metoo-hösten 2017 var att fler än en regel och ohejdad vana bröts. Förutom att det inte längre ansågs normalt att sextrakassera männi­skor, har det också skett ytterligare ett paradigmskifte.

Parallellt har en helt annan syn på ledarskap och karriär vuxit fram. Många arbetsplatser har fått en rejäl genomlysning av arbetsmiljön, både kvinnor och män har på allvar börjat reflektera över hur vi beter oss mot varandra. Vilka som bidrar till ett bra arbets­klimat och inte. Och – i synnerhet i mediebranschen och kultur­världen – vilka profiler som anses vara kommersiellt gångbara och inte. Mobbarna och översittarna började ifrågasättas i samma veva som sexförövarna, och flera personer fick troligtvis lyftas bort från sina toppjobb av andra skäl än sextrakasserier.

Eller som Mia Skäringer och Anna Mannheimer så kärnfullt utryckte det i sin podd nyligen:

”Det är inte okej att vara ett svin längre.”

Och förutom att otrevligheten inte längre anses okej är karriär­metoden knappast hållbar för arbetsgivare som måste hantera stressade och utbrända medarbetare. Emma Seppälä, doktor i psykologi vid Stanford Universitys Center for compassion and altruism och författare till boken ”The Happiness track”, menar att ett mjukare och mer medkännande ledarskap gör oss både mer innovativa och mer produktiva.

Kurser i ett snällare ledarskap är trendigare än någonsin och ­signifikativt är att Sveriges överbefäl­havare Micael Bydén medverkade på tidningen Chefs ­senaste seminarium om det så ­kallade agila (ungefär smidiga) ledarskapet för att tala på temat.

Parallellt med att det konfliktdrivna karriäridealet omvärderats höjs nu plötsligt också röster som ifrågasätter den hårdkokta konfrontativa, konfliktsökande typen av journalistik som granskande reportrar odlat i decennier.

SvD:s Anna Careborg skrev bland annat i en Resumé-artikel att kritiken mot ”Uppdrag granskning” handlade om metoo-programmets svartvita upplägg och metod snarare än journalistiken i sig: ”När journalistiken ifrågasätts från många olika håll handlar det inte om att dess existens är på väg att dö. Bara att vissa metoder håller på att göra det.”

Läs fler krönikor av Catia Hultquist, till exempel om dubbelmoralen i dejtingvärlden.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.