Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Gravida blir behandlade som mindre vetande avelsmaskiner

”Jag brukar tänka på den som avelskossa-ångesten.”
”Jag brukar tänka på den som avelskossa-ångesten.” Foto: Christine Olsson/TT

Ger ”The handmaid’s tale” dig avelskossa-ångest? Boten heter nyutkomna ”Praktika för blivande föräldrar”, en välbehövlig röst i den parallella, ofta moraliserande gravid-verkligheten.

Det är en krypande, ilande ångest. Och den främsta anledningen till att jag inte orkade se klart HBO:s feministskräckisserie ”The handmaid’s tale” – trots envetet tjat från väninnekören. Det går upp för mig ungefär samtidigt som jag förstår varför Agnes Wolds och Cecilia Chrapkowskas nyutkomna ”Praktika för blivande föräldrar” är ett så välbehövligt tillskott i den ymniga floran av gravidböcker.

Läs mer: Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska: Det oroar sig blivande föräldrar för i onödan

Trots att det nu är sju år sedan jag födde barn ligger den strax under ytan – den där känslan av att vara inkastad i en parallell verklighet så snart man blir gravid. Ett universum där blivande mammor inte alls är utbildade vuxna människor, utan i stället behandlas som mindre vetande avelsmaskiner.

Tycker ni att Trump-administrationen verkar jobba mycket med alternativa fakta? Det är ingenting mot det som möter kvinnor så snart de blir med barn. I den parallella gravid-verkligheten är alt-faktan vardagsmat. Här blir man med jämna mellanrum påprackad ”sanningar” som chockerande ofta visar sig vara integritetskränkande tyckanden, moralism eller rent hittepå.

Och den känsla som uppstår när man inser att en samhällsfunktion gått ut med oriktig information till mig som gravid för att uppnå ett ”högre” syfte är verkligen inte särskilt trevlig.

Jag brukar tänka på den som avelskossa-ångesten, och ibland som mödravårdscentral-ångesten. Möjligen lite orättvist, eftersom det jobbar så många fantastiska yrkesmänniskor där och det samhälleliga mammafostrandet även sker på BB, BVC och i samhällsdebatten. Men det är oftast på MVC allt börjar.

Jag brukar tänka på den som avelskossa-ångesten.


Det sterilt klingande och lätt auktoritära ordet Mödravårdscentralen skulle faktiskt kunna vara en institution i ”The handmaids tale” som formligen frossar i avelskossa-ångest. Serien utspelar sig i en miljöförgiftad framtid där en extrem kristen högergrupp tagit över och där fertila kvinnor är hushållerskor och sexslavar åt mäktiga gifta män. Kvinnoslavarnas enda roll är att vara reproduktiva kärl, frambringa friska barn och amma. För att skapa denna speciella typ av kvinna fostras de gruppvis med alternativa fakta, stenhård moral och grymma bestraffningar.

Läs DN:s recension av tv-serien ”The handmaid's tale”

Om ”The handmaid’s tale” är en överdriven och dramatiserad påminnelse om avelskossa-ångesten kan Wolds och Chrapkowskas praktika ses som ett välbehövligt motgift.

I tur och ordning tar de itu med några välkända ”sanningar” kring graviditet och förlossning som samhällsfunktioner hjälper till att sprida, till exempel de mycket blandade råden kring vad man kan äta och dricka under graviditet och amning – några stämmer medan andra rekommendationer tycks hämta mer inspiration från kristen tro och moral än från vetenskap.

De gör också upp med den galna amningshets som av politiska (!) skäl präglat svensk mödravård under flera decennier (Sverige anslöt sig 1981 till en deklaration från världshälsoorganisationen WHO där bröstmjölksersättning helt ovetenskapligt utmålades som djävulens verk och amning som det enda fullgoda alternativet.)

Wold och Chrapkowska sätter fingret på min obehagliga ”elefanten i rummet”-känsla från gravidtiden: ”Om du vant dig vid att vara en självständig individ som bestämmer själv hur du vill leva kan det hända att du blir förvånad när du är gravid. Väldigt många, både privatpersoner, vård och myndigheter, anser sig plötsligt ha väldigt mycket att säga till om när det gäller dig och ditt liv.”

Läs mer: Råden till föräldrar kritiseras från flera håll

Praktikan har kanske inte gjort mig helt fri från MVC-ångest, men i alla fall så pass styrkt att jag nu lovat mig själv att försöka beta av de resterande avsnitten av ”The handmaid’s tale”.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.