Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/cats-lustmordades-av-usas-kritiker-nu-kommer-den-till-sverige/

Film

”Cats” lustmördades av USA:s kritiker – nu kommer den till Sverige

Jason Derulo som katten Rum Tum Tugger i ”Cats”. Foto: Universal Pictures

Man skulle kunna tala om kattastrof. Få filmer har på senare tid sågats så hårt av amerikanska kritiker som ”Cats”. I USA har den också floppat på bio. På fredag kommer filmen till Sverige.

Filmen ”Cats” bygger på musikalen med samma namn. Men om filmen i regi av Tom Hooper blir en klassiker blir det sannolikt av helt andra skäl än musikalen, som vid premiären i London 1981 gjorde omedelbar succé.  

Enligt Variety riskerar ”Cats” att gå med 100 miljoner dollar i förlust, vilket skulle göra att den blir ett av 2019 års största fiaskon på vita duken. 

Francesca Hayward som Victoria och Robbie Fairchild som Munkustrap i ”Cats”. Foto: Universal Pictures

Kritikerna har knappast varit mer förtjusta än biobesökarna.

Vanity Fairs kritiker lämnades med fler frågor än svar och beskrev filmen som ”ett existentiellt bryderi”. 

Hollywood Reporters recensent menade att de animerade karaktärerna är oproportionella och att filmen ”praktiskt taget saknar handling”. 

I Los Angeles Times kallades filmen för ”både ett skräck- och uthållighetstest”. 

”Det är något magiskt med det enkla faktum att den här filmen ens existerar”, skrev Vulture.

”Ja, den är så dålig som den ser ut”, menade AV Club

USA Today var inte mer entusiastisk: ”Det är en cheesy b-film som verkar vilja ersätta ’Rocky horror picture show’ på midnattsvisningarna.”

Inte ens skådespelarna i ”Cats” verkar vilja kännas vid filmen. Popstjärnan Taylor Swift, som medverkar i filmen, säger att hon inte har sett ”Cats”. Också komikern James Corden påstår att han inte sett filmen men ”hört att den är hemsk”.

Taylor Swift som Bombalurina i ”Cats”. Foto: Universal Pictures

Efter den negativa kritiken meddelade Universal att filmen fått ”förbättrade specialeffekter”.

Ursprungligen är ”Cats” en dansmusikal med musik av Andrew Lloyd Webber, som i sin tur bygger på T S Eliots kattdikter i ”De knepiga katternas bok” från 1939.

Filmen ”Cats” har svensk biopremiär den 17 januari. Vad svenska kritiker och biobesökare tycker återstår att se, men enligt Filmstaden kommer de få uppleva ”ikonisk musik, fantastiska skådespelare, dansare i världsklass, spektakulära miljöer, otrolig ny teknologi och alla tänkbara dansstilar”.