Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Centern får makten över kulturen i Stockholm

Inträdet på Liljevalchs konsthall blir även fortsättningsvis gratis.
Inträdet på Liljevalchs konsthall blir även fortsättningsvis gratis. Foto: Roger Turesson

Fortsatt gratis inträde på stadens museer och stopp på skattemedel till föreningar med odemokratisk värdegrund är två av de kulturpolitiska frågorna som det nya blågröna styret i Stockholms stadshus enats om.

Vid fredagens pressträff med de fem blågröna partierna i Stockholms stad var det Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund som presenterade överenskommelserna på kulturområdet.

– Det blir fortsatt gratis inträde på stadens museer, meddelade hon.

Andra kulturpolitiska frågor man är överens om är att inga skattemedel ska gå till föreningar med odemokratisk värdegrund, och att kulturen ska beredas plats i fler lokaler och utrymmen redan i stadsplaneringen. Det blir inte heller något Nobel center på Blasieholmen.

När Anna König Jerlemyr (M) presenterade fördelningen av borgarrådsposterna stod det klart att Centerpartiet får ansvaret för kultur- och stadsmiljöfrågorna.

I Centerpartiets valplattform finns få skarpa förslag på kulturområdet, men i partiets skuggbudget för Stockholms stad 2017 kan man läsa att partiet bland annat vill införa lagliga graffitiväggar, ”kulturcheckar” till alla stadens invånare under 19 år, och privatisera delar av biblioteksverksamheten:

”Vi ser även gärna mecenatsamarbeten där ett företag exempelvis kan gå in och finansiera en viss avdelning mot att få varumärket uppmärksammat i det sammanhanget. Möjligheten att kombinera en kostnadsfri och skattefinansierad biblioteksverksamhet med till exempel kaféverksamhet kan också innebära möjlighet att öppna fler 'mikrobibliotek', exempelvis i anslutning till kollektivtrafiken, inte minst när nya stadsdelar växer fram runt om i staden”, står det i budgetförslaget.

DN har sökt Centerpartiet i Stockholms stad, som på fredagen inte vill offentliggöra vem som blir deras kultur- och stadsmiljöborgarråd.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.