Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/chans-for-svenska-priser-pa-baftagalan/

Kultur

Chans för svenska priser på Baftagalan

Brittiska skådespelaren Cynthia Erivo anländer till Baftagalan. Foto: Ian West/AP

I kväll är det dags för filmgalan British Academy Film Awards. Den svenske filmfotografen Linus Sandgren och Björn Runges film "The wife" har chans att vinna pris.

Rätta artikel

Linus Sandgren kan bli prisad för bästa foto i filmen ”First man”. För två år sedan vann filmfotografen pris för bästa foto i filmen ”La la land”, vilken han även fick en Oscar för.

De filmer som svensken konkurrerar med under årets Baftagala och som nominerats i samma kategori är Freddie Mercury-filmen ”Bohemian rhapsody” och ”Cold war”.

Även svenske regissören Björn Runges film ”The wife” har chans att vinna. Glenn Close, som spelar frun till en litteraturpristagare, är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Hon har tidigare vunnit en Golden Globe för den rollen.

Flest vinstchanser har kostymdramat ”The favourite” som är nominerad i hela tolv kategorier, däribland för bästa film. Utöver det kan filmens regissör Yorgos Lanthimos prisas för bästa regi, Olivia Colman kan vinna pris för bästa kvinnliga huvudroll och Rachel Weisz och Emma Stone kan båda prisas för bästa kvinnliga biroll.

Baftagalan beskrivs som den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan och arrangeras i Royal Albert Hall i London. Galan sänds i TV4 Play från klockan 23 i kväll och leds av Joanna Lumley från ”Helt hysteriskt”.