Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/charli-xcx-sjunger-ett-coronadokument-fran-sin-lagenhet/

Skivrecensioner

Charli XCX sjunger ett coronadokument från sin lägenhet

Londonbon Charli XCX har snabbproducerat ett album i sitt hem.
Londonbon Charli XCX har snabbproducerat ett album i sitt hem. Foto: Huck Kwong

Att Charli XCX valt att skapa sitt nya album med den utrustning hon hade hemma stämmer kanske inte med hennes verkliga ambitioner, men resultatet är ett fint tidsdokument.

Omständigheterna kring Charli XCX:s fjärde album är kanske inte anmärkningsvärda i sig. Mycket av den mest banbrytande popmusiken har ju uppstått i hemmastudior och sängkammare. Men att just den här artisten och proffslåtskrivaren valt att arbeta endast med utrustning hon har i sin lägenhet känns inte överensstämmande med hennes verkliga ambitioner. Hon har ju bara inte fått gå hemifrån.

Att jämföra ”How I’m feeling now” med den påkostade, sammanhållna fjolårsskivan ”Charli” är alltså nästan omöjligt. Den här gången är känslan fragmentarisk. Ofta skissartade spår där upphackade syntar och krängande rytmer sträcker sig mot ett drömt rejv blandas med rara kärleksbagateller, som ”Forever”, om pojkvännen Huck Kwong.

Det är ett fint dokument, en ögonblicksbild av coronavåren 2020 genom en för sin tid typisk musikskapares ögon. Men som album betraktat inte precis oumbärligt.

Bästa spår: ”I finally understand”'

 

Läs fler musikrecensioner av Sara Martinsson, till exempel om hur Gundelachs allvar stämmer perfekt med coronakrisen.