Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/chatta-med-hanna-fahl-och-clas-svahn-om-semifinalen-i-eurovision/

Kultur

John Lundvik till final i Eurovision

00:59. John Lundvik har tagit Sverige till final i Eurovision Song Contest, där han kommer starta i den första halvan av startfältet.

TEL AVIV. Sverige med John Lundvik och The Mamas gick vidare till lördagens final i Eurovision song contest när den andra semifinalen avgjordes i Tel Aviv på torsdagen.

Rätta artikel

”Too late for love” hade då seglat upp som favorit på vadslagningslistorna när det gällde att ta hem semifinalen medan Nederländerna fortfarande är favorit till att vinna finalen på lördag.

– Jag tror att alla här siktar på att vinna, för det är en tävling, men att ha kommit hit är en dröm och även om jag kommer sist så har jag vunnit i mitt land och får vara här tillsammans med Mamas, sa John Lundvik vid presskonferensen efteråt.

John Lundvik sa också att om han ändå skulle vinna så skulle han dela vinsten med The Mamas.

– Och att ha två låtar i finalen, det är dubbel lycka! konstaterade John Lundvik som också varit med om att skriva Storbritanniens bidrag.

Var det någon press på er?

– Det är klart det var press, det var en fullsatt arena och det var första gången som alla hemma i Sverige kunde se låten. De som hejar på oss där får se numret för första gången, säger John Lundvik ett par timmar efter semifinalen har avgjorts.

– Men jag tycker att vi gjorde bra ifrån oss och jag är väldigt nöjd med det vi gjorde.

John kommer att ställa upp i den första halvan av finalen.

En glad John Lundvik under presskonferensen med Karin Gunnarsson intill sig och den ryske låtskrivargurun Philipp Kirkorov till höger. Foto: Clas Svahn

Nederländernas ”Arcade” är skriven av bland andra svensken Joel Sjöö.

– Efter framträdandet hade jag inga tvivel men det kändes förstås väldigt skönt när de läste upp namnet. Väldigt peppade för lördag, nu tror jag att den värsta spänningen har släppt för alla och att det kommer att bli ännu bättre framträdanden i finalen, säger Joel Sjöö till DN.

I och med att John Lundvik tog sig till final blir det två svenska artister som får tävla på lördag. Victor Crone från Åkersberga sjunger för Estland. Dessutom är John Lundvik en av låtskrivarna bakom Storbritanniens bidrag som är direktkvalificerat. 

Det blev en riktig svenskkväll då också Malta (låtskrivare Johan Alkenäs och Joacim Persson), Schweiz (Jon Hällgren och Lukas Hällgren), Danmark (Melanie Wehbe) och Azerbajdzjan (Joacim Persson) gick vidare.

John Lundvik och The Mamas är i final i Eurovision song contest. Foto: Henrik Montgomery/TT

Övriga länder som gick till final var: Nordmakedonien, Albanien, Ryssland och Norge.

I finalen får de tio länderna dessutom möta Cypern (Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark) liksom Storbritannien (John Lundvik, Anna-Klara Fohlin och Jonas Thander) vars låtar också skrivits av svenskar. 

Största överraskningen var Malta som har ett dystert Eurovisionfacit och tidigare har åkt ut direkt från semifinalen sju gånger sedan 2007. Senast förra året. Bästa placering de senaste tolv åren är en åttondeplats 2013.

John Lundvik och The Mamas. Foto: Clas Svahn.

 

 

04:52. Clas Svahn rapporterar från arenan inför semifinal två av Eurovision song contest 2019.

Läs mer:

John Lundvik: Tänk om det blir två svenskar i final

Fem låtar att hålla koll på i kvällens semifinal 2

Bekräftat: Madonna uppträder på Eurovision