Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/chernobyl-dubbelt-prisad-pa-bafta-galan/

Kultur

”Chernobyl” dubbelt prisad på Bafta-galan

Stellan Skarsgård, Emily Watson och Jared Harris i ”Chernobyl”.
Stellan Skarsgård, Emily Watson och Jared Harris i ”Chernobyl”. Foto: HBO

Svensktunga ”Chernobyl” blev bästa miniserie på den prestigefulla brittiska tv-galan Bafta och Jared Harris prisades för sin huvudroll i kärnkraftsdramat.

Stellan Skarsgård snuvades dock på priset för bästa manliga biroll.

TT Text

”Chernobyl”, som regisserats av Johan Renck, var på förhand en av de stora favoriterna inför den brittiska tv-galan med tre tunga nomineringar – bästa miniserie, bästa manligliga huvudroll (Jared Harris) och bästa manliga biroll (Stellan Skarsgård).

Det började dock dåligt då Skarsgård blev utan pris. Statyetten för bästa manliga biroll gick i stället till Will Sharpe för sin roll i ”Giri/Haji”.

Men den svensktunga serien tog revansch i kategorin bästa miniserie. ”Chernobyl” lyckades där besegra ”The victim”, ”The virtues” och ”A confession”.

Sedan fick också Jared Harris statyetten i kategorin bästa manliga huvudroll för sin insats i ”Chernobyl”. Han valde då att hylla Johan Renck.

– Johan är ”badass”. Jag skulle göra om det här med honom utan att blinka, sa Jared Harris över videolänk.

Med sina två priser blev ”Chernobyl” en av de stora vinnarna på tv-galan tillsammans med ”Stath lets flats” och ”The end of the f**king world”.

På grund av coronapandemin hölls årets tv-gala i en avskalad version – utan röd matta och utan publik. Flera prisutdelare medverkade via videolänk och vinnarna tog emot sina priser på distans.

För ett par veckor sedan hölls den första delen av Baftas tv-gala, där personerna bakom kamerorna prisades. ”Chernobyl” blev då kvällens största vinnare, med totalt sju priser.

Ämnen i artikeln

Johan Renck

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt