Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/chernobyl-en-av-favoriterna-pa-baftagalan/

Film

”Chernobyl” en av favoriterna på Baftagalan

Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”.
Stellan Skarsgård i ”Chernobyl”. Foto: Alamy

Den svensktunga miniserien ”Chernobyl” har nu chansen att lägga ytterligare statyetter till sin redan digra samling. Med sina tre nomineringar kan serien bli en av de större vinnarna på den brittiska tv-galan Bafta.

TT Text

”Chernobyl” har chansen på inte mindre än tre av galans totalt 26 statyetter. Förutom kategorin bästa miniserie, kan Jared Harris ta hem priset för bästa manliga huvudroll och Stellan Skarsgård för bästa manliga biroll.

Men den svenskkopplade miniserien möter tuff konkurrens. Jared Harris ställs mot bland annat Stephen Graham från ”The Virtues” och Skarsgård mot Josh O'Connor från ”The Crown”. Även dessa båda serier är trefaldigt nominerade.

Bland kvällens övriga favoriter finns också dramakomediserien ”Fleabag” med totalt fyra nomineringar.

För ett par veckor sedan hölls den första delen av Baftas tv-gala, där personerna bakom kamerorna prisades. ”Chernobyl” blev då kvällens största vinnare, med totalt sju priser.

På grund av coronapandemin hålls årets Bafta-gala i en avskalad version, utan röd matta och utan publik. Flera prisutdelare medverkar via videolänk och vinnarna tar emot sina priser på distans. Galan sänds direkt i brittiska BBC under fredagskvällen.

Läs mer:

Svenske Jesper Kjölsrud är Emmynominerad: ”Oväntat”

”Watchmen” favoriter inför Emmygala

Ämnen i artikeln

Film
Tv-serier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt