Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Christer Falk: ”Kulturarvet är en brokig mix”

”En tusen år gammal fornlämning i Vårby gård och fritidsgården i Vårby gård kan vara lika mycket hembygd”, säger Stockholms länsmuseums nya chef Christer Falk.
”En tusen år gammal fornlämning i Vårby gård och fritidsgården i Vårby gård kan vara lika mycket hembygd”, säger Stockholms länsmuseums nya chef Christer Falk. Foto: Ingrid Borggren

Stockholms län har landets yngsta länsmuseum. Ett län som växer så enormt behöver också ha koll på sin historia. Den här veckan tillträder museets nya chef, Christer Falk.

Hembygd. För många ett självklart begrepp, det är ursprung, uppväxt, tillhörighet, dialekt och gemensamma minnen. Kanske en hembygdsgård där man firar midsommar, en plats med egen bygdedräkt och historia.

Men vad är hembygd i en storstad som Stockholm, är det graffiti, skateboard, hiphop, köpcentrum och kulturarv från världens alla hörn? Är tonåringarnas förort detsamma som deras hembygd? Och är det någon som bryr sig?

– Vår hembygd i Stockholms län är allt det där, och hur vi bygger nya tunnelbanestationer och bostäder blir en del av det kulturarv vi skapar i dag, liksom hur vi tar emot människor från andra delar av landet och från hela världen. Jag tror att de flesta bryr sig, men de vet kanske inte om det.

Det säger Christer Falk, nytillträdd chef för Stockholms länsmuseum. Museet ligger inrymt i Dieselverkstan i Sickla köpcentrum i Nacka, ett vackert gammalt tegelhus som även rymmer bibliotek och olika musikscener.

Begreppet hembygd är väldigt vackert på vissa sätt, det doftar hölass och pastoral. Men det hänger också intimt samman med nationalstaten, med att definiera vad som är ”svenskt”. Och därmed vad som inte är det. Finns det något typiskt för Stockholms län, som skiljer det från andra län?

Tja, att länet omger Sveriges administrativa nav, med regering och riksdag inte minst. Men också att Stockholm växer med tiotusentals nya invånare varje år.

– Jag är, precis som väldigt många som bor i Stockholm, inflyttad från en mindre stad. Och det är ju intressant, vad betyder det? Vilka norrländska traditioner tar jag med mig hit som blir en del av Stockholms kulturarv? Och vad betyder det att så många flyttar hit från helt andra kulturer? Mixen av allt detta blir vårt kulturarv i dag.

Ett av Stockholms länsmuseums uppdrag är att, tillsammans med de lokala hembygdsföreningarna, sprida kunskap om platserna i länet. Hur såg det ut där, och vad gjorde man, för 30, 100 eller 1 000 år sedan? Vad finns det för fornlämningar? Varför placerades en viss industri just där?

– Kunskapen om den plats man lever på är en pusselbit för vår känsla av tillhörighet och gemenskap. Det är en grund för att man ska må bra, och för att samhället ska må bra.

När Henning Nilsson i Per-Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad” rullade in i Stockholm i ångans år 1860, så var stora delar av Södermalm rena landsbygden. Små träkåkar klängde sig fast utmed bergen, och det var där de nyinflyttade trängdes, sökte jobb och svalt.

I dag är ett kontrakt eller en bostadsrätt på Söders höjder ouppnåeligt för de allra flesta nyanlända, framför allt de som färdats i gummibåtar över Medelhavet. Deras nya hembygd blir oftast i förorten.

Vad betyder hembygd för dig?

– Jag har väldigt många hem, jag känner mig trygg på olika ställen. Kommunala musikskolan i Sundsvall är en stor del av min hembygd, för dit kan jag koppla många traditioner som att vi spelade på skolavslutningar och den 6 juni.

Även graffitin i Farsta, där Christer bott länge innan han flyttade till Södermalm, är något han blir glad av och känner igen sig i. Och att spela klarinett på Bollnästorget under Skansens julmarknad, en konstruerad hembygd som han gjort till sin.

– Så fort någon försöker slå fast en exakt definition för hembygd så känns det märkligt, man måste få definiera det själv. En tusen år gammal fornlämning i Vårby gård och fritidsgården i Vårby gård kan vara lika mycket hembygd. Eller inte. För det är ju inte hembygd om de som bor där inte känner det.

Restaurang Kvarnen är en viktig kulturhistorisk plats på Södermalm, tycker han, åtminstone för vissa, precis som att vurmen för ett specifikt fotbollslag också är en del av hembygden och tillhörigheten.

– Men man kan ju inte alltid säga att all identifikation är positiv, kanske för individen men inte för samhället. Hur kan jag känna stolthet över den plats där jag bor, utan att trycka till någon annan? För detta krävs det kunskap, och där vill Länsmuseet bidra.

Fakta. Christer Falk

Gratuleras till: Jobbet som ny chef för Stockholms länsmuseum från den 1 mars.

Ålder: 43 år.

Familj: Hustrun Annika Hedås Falk och tre barn, 11, 16 och 18 år.

Bakgrund: Senast direktör för Kultur- och fritidsförvaltningen i Sundsvall. Har varit kulturchef i Huddinge och Täby och skolledare på Fryshuset. Utbildad vid Musikhögskolan. Har jobbat som musiker på Teater Västernorrland, var med och startade Teater Tribunalen i Stockholm 1995 i en gammal porrfilmsbiograf. ”Det kan man kalla kulturhistoria.”

Länsmuseet: Blev eget museum 1994. Sysslar bland annat med kulturarvet i länet, då och nu, arkeologiska utgrävningar och bebyggelsehistorik samt Stockholm slöjd. Omfattar 26 kommuner.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.