Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Christer Sandelin svarar på kritiken: Jag älskar mångkultur

Foto: Marc Femenia/TT

En kritikstorm har blossat upp i sociala medier efter ett politiskt inlägg som artisten Christer Sandelin publicerade på sin Facebooksida. Nu väljer han att bemöta kritiken. 

Ett politiskt inlägg från artisten Christer Sandelin har rört upp starka känslor i sociala medier. I inlägget, som är skrivet på Sandelins öppna Facebooksida, vill han se Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som statsminister. Han kritiserar även den svenska flyktingpolitiken.

”De som sitter i regeringen och opposition bör flytta dit till de samhällen där inget fungerar längre, finns det någon som tror att vi kan hjälpa 2.000 flyktingar som dagligen (kommer, reds anm) in i vårt land”, skrev han bland annat. 

Inlägget fick många kända namn, som komikerna Henrik Schyffert och Karin Adelsköld, att reagera kraftigt. Även Sandelins artistkollegor Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt och Andreas Kleerup kritiserade inlägget. 

Nu väljer Christer Sandelin att själv bemöta kritiken.

Varför publicerade du inlägget?

– Jag såg på något nyhetsprogram i går på tv om flyktingströmmarna. Jag kollar aldrig på tv annars. Såhär. Det jag skriver i inlägget är på riktigt, så som det faktiskt är. Till skillnad från alla andra politiker som bara står och svamlar. Jag har fem tusen vänner på Facebook och de har inte gett mig någon kritik på det jag har skrivit, säger Christer Sandelin i en telefonintervju med DN.

Men det stämmer inte. Du har fått skarp kritik från flera av dina artistkollegor. 

– Ja men hur många är de? Det är så lätt att sitta där på sitt slott, på sin tron och säga saker. Då kan de väl upplåta sina bostäder och bo i tältläger själva? Mina föräldrar bor i förorten. Jag är själv arbetarkille. Men det vill ni väl inte göra några rubriker på. Det säljer ju inte.

Många tidningar har rapporterat om det här under dagen. Var du beredd på reaktionerna?

– Jag trodde inte att det skulle bli en sån här stor grej. Jag tycker ingenting om reaktionerna. Om du lyssnar på skribenter och människor som har ordet i tidningar i dag så har alla samma åsikt. Och ni tidningar är bara intresserade av att rapportera om en sida.  

Fast nu är jag intresserad av att höra din syn på saken.

– Jag är inte rasist. Jag tror ju på humanism. Jag älskar mångkultur. Sju av tio av mina närmsta vänner är inte födda i Sverige. Man ska hjälpa människor. Men vi kan ju inte trolla. Om vi skulle ta emot alla som har det sämre... Det går ju inte. 

Karin Adelsköld skriver på Twitter: ”Vet inte vad jag är mest chockad över: att Christer Sandelin är rasist eller att han inte kan stava.” 

– Intressant att hon tar till en förolämpning mot mig som dyslektiker. En snärtig kommentar sådär. Den kan ju du också använda när du ska skriva din artikel. Jag är inte medietränad. Och jag vet att du kommer vinkla detta också. Men jag är inte rasist. Jag är humanist och för mångkultur. Det kan du skriva. 

Förtydligande 2015-10-20 13:02
Kort efter att intervjun gjordes togs inlägget bort från Christer Sandelins Facebooksida.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.