Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/christian-lindberg-israel-nk-orchestra-har-en-vilja-utover-det-vanliga/

Kultur

Christian Lindberg: Israel NK Orchestra har en vilja utöver det vanliga

Christian Lindberg Foto: Mats Bäcker

Trombonisten Christian Lindberg är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Israel NK Orchestra, som nu för första gången besöker Konserthuset i Stockholm. 

1. Vad är bakgrunden till ert samarbete?

– 2015 gjorde jag en av de otaliga gästdirigeringsveckor jag har varje år, denna gång i Tel Aviv. Jag hade inga speciella förväntningar men möttes av en orkester full av entusiasm, riktigt hög kvalitet och samtidigt vilja utöver det vanliga. Efter en tid kom ett samtal från Israel NK Orchestras manager som erbjöd mig ett femårskontrakt som ”artistic and music director”.

2. Vad kommer ni att framföra? 

– Vi inleder och avslutar klassiskt med Mozart 34 och Prokofievs ”Klassiska”, däremellan två israeliska och två svenska verk. Per Egland har gjort ett fantastiskt variationsverk över ”Hava Nagila” för mandolin, trombone och orkester.

3. Vad har du mer framför dig i höst? 

– Dagen efter konserten i Stockholm åker jag till Caracas och dirigerar den fantastiska Simon Bolivar Orchestra, därefter en sprängfylld höst med dirigentveckor i Colombia, Nya Zeeland, Israel, Turkiet , Spanien med mera. Givetvis också den traditionsenliga Pettersson-veckan i Norrköping och en Sverigeturné med Camerata Nordica.