Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”CIA lurade Sverige att agera för Wallenberg”

CIA spelade i slutet av 70-talet marionetteater med den svenska regeringen. Den amerikanska underrättelsetjänsten fick med falska vittnen Sverige att agera i Raoul Wallenberg-affären. I sin nya bok avslöjar Ingrid Carlberg det storpolitiska spelet bakom kulisserna.

Den amerikanska underrättelseorganisationen CIA agerade i slutet av 1970-talet bakom kulisserna för att få den svenska regeringen att efter 14 års tystnad agera i fallet Raoul Wallenberg. Det var en kampanj styrd från Vita huset. Det förekom falska vittnen och lögner som påstod att Raoul Wallenberg var i livet.

Dessa sensationella uppgifter framkommer i författaren och journalisten Ingrid Carlbergs färska bok om Raoul Wallenberg, den svenska diplomaten som framgångsrikt ledde räddningsaktioner av judar i Ungern under andra världskriget (på amerikanernas uppdrag). ”Det står ett rum här och väntar på dig... ” startar med den svenska diplomatens uppväxt och sträcker sig över försvinnandet 1945 ända in i våra dagar.

– Sverige hade varit passivt sedan andra halvan av 1960-talet, och bara nya fakta skulle kunna få svenska regeringen att agera för att få klarhet i Wallenbergs försvinnande. Men under 1970-talets sista år väcktes ett plötsligt intresse i USA, och jag blev nyfiken på varför, säger Ingrid Carlberg.

Med släktbrev, lagrade UD-telegram och CIA-information började hon blottlägga vad som hänt. Fram till 1977 hade Wallenberg varit uteslutande ett svenskt ärende. Men CIA hade redan på 1950-talet varit intresserat av Wallenbergaffären. Man hade till och med en informatör på svenska UD, avslöjar Ingrid Carlberg i sin bok.

Men under Nixon–Brezjnev-åren rådde avspänning mellan Sovjetunionen och USA. Sovjetdissidenter var inte särskilt välkomna i USA. När Jimmy Carter så blev amerikansk president 1977 började ett annorlunda kallt krig ta form. Ett krig för mänskliga rättigheter. För Carter, skriver Carlberg, var ”Raoul Wallenberg det ultimata exemplet på ondskan i Sovjetsystemet. Han var inte bara orättfärdigt fängslad av kommunister. Han var dessutom hjälten från andra världskrigets Budapest, som många amerikanska judar hade att tacka för sina liv.”

Nazistjägaren Simon Wiesenthal presenterade samma år ett vittne som påstods ha sett Raoul Wallenberg i ett sovjetiskt fångläger. Vittnet var falskt. Ett gift ungerskt par i Kalifornien drog i gång en kampanj i USA för att få Sverige agera.

– Det skulle se ut som en gräsrotskampanj men president Carters närmaste rådgivare, Stuart Eizenstat, var parets vän och han har senare bekräftat för mig att det var den amerikanska regeringen som låg bakom de här försöken att opinionsvägen pressa Sverige att agera.

Paret Lantos, som också erkänt sin roll i kampanjen, fick rollen som gräsrötter och Wallenberg hamnade på amerikanska utrikesdepartementets lista över topprioriterade politiska fångar. En politisk sensation eftersom USA på detta sätt beslutat sig för att ”lägga sig i ett av de känsligaste utrikesärendena på den svenska politiska dagordningen”. I flera medier, bland andra Washington Post och tyska ZDF, planterade CIA falska uppgifter av ytterligare ett vittne – även det falskt, vilket ledde till att Wallenberg-affären definitivt internationaliserades.

Allt gjordes i syfte att öka de antisovjetiska stämningarna i framför allt Sverige.

– När Sverige äntligen skrev sin första diplomatiska protest i ärendet på 14 år kunde USA börja agera på storpolitisk nivå, säger Ingrid Carlberg.

Hjulen hade börjat rulla tack vare CIA. Med ens rullade världen politiska elit ut röda mattan för Raoul Wallenbergs familj.

De nya uppgifterna kommer förmodligen att väcka uppståndelse, inte minst i den svenska maktens korridorer.

– Många kommer nog att bli förvånade. Jag har skildrat det toppolitiska spelet bakom en historisk förändring – internationaliseringen av Wallenbergärendet, säger Ingrid Carlberg som är både förvånad och tacksam över att CIA satte fart på den svenska regeringen.

Vem var Raoul Wallenberg?

Raoul Wallenberg föddes i Kappsta på Lidingö den 4 augusti 1912.

I år är det 100-årsjubileum av hans födelse.

Han utbildade sig till arkitekt men han var aldrig verksam i yrket.

1944 sändes han till Budapest för att som svensk diplomat försöka rädda judar undan förintelselägren, bland annat med hjälp av så kallade skyddspass och skyddade hus.

Tiotusentals judar uppges ha räddats tack vare Raoul Wallenbergs insatser.

Den 17 januari 1945 utfärdades en sovjetisk arresteringsorder för honom. Efter vittnesmål från tyska krigsfångar medger Sovjetunionen att Wallenberg suttit fängslad i Lubjanka. Han uppges ha dött i hjärt­infarkt den 17 juli 1947.

Raoul Wallenberg är hedersmedborgare i Budapest, USA, Kanada och Israel.

En bronsskulptur i form av Wallenbergs portfölj ska sättas upp på Gustav Adolfs torg i Stockholm i år. Sammanlagt finns det minst 32 monument till Wallenbergs ära runt om i världen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.