Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/cissi-wallin-atalas-for-grovt-fortal-av-fredrik-virtanen/

Kultur

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen

Cissi Wallin nekar till brott och menar att det varit försvarligt att lämna uppgifterna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Åklagarmyndigheten bekräftar att medieprofilen Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen.

– Det är uppgiftens innehåll och spridningen på sociala medier som är avgörande för mitt beslut, säger åklagare Daniel Suneson.

Wallin nekar till brott. Hennes advokat menar att en fällande dom kan ”underminera i princip hela metoorörelsen”.

Cissi Wallin berättade tidigare i veckan att hon skulle åtalas för grovt förtal, ett besked hon då fått från sin advokat. 

På fredagsmorgonen bekräftar kammaråklagare Daniel Suneson att medieprofilen åtalas. Brottsrubriceringen är grovt förtal.

Brotten misstänks, enligt åtalet, ha begåtts genom inlägg på Instagram och Facebook vid flera tillfällen under perioden oktober 2017 till augusti 2018.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen avsett mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i både Fredrik Virtanens privata liv och yrkesverksamhet”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

– Den allvarliga brottslighet som påstås – sexualbrott – och uppgiftens stora spridning gör att jag anser att det är påkallat att åtala, säger Daniel Suneson till DN.

– Det är uppgiftens innehåll och spridningen på sociala medier som är avgörande för mitt beslut. På sociala medier har det nått en sådan stor mängd personer och det har inte varit försvarligt att lämna de uppgifterna på det sättet. Det har ingenting med sanningen i påståendet att göra.

Var det självklart att rubriceringen skulle bli grovt förtal?

– Man ska titta på flera saker om det ska nå grovt brott. Det ska röra sig om relativt allvarlig brottslighet som påstås och man tittar även på just spridningen och sättet det har spridits på. Jag bedömer att de förutsättningarna för grovt brott är uppfyllda.

Vad händer härnäst?

– Tingsrätten har fått åtalet i dag och de kommer att sätta ut det här till en förhandling så snart som möjligt, och när det kan ske vet jag ännu inte, säger Daniel Suneson.

Det var hösten 2017 som Cissi Wallin i sociala medier först anklagade den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen för våldtäkt. 

Händelsen ska enligt Wallin ha inträffat år 2006. Anklagelsen utreddes flera år senare av polis som lade ned förundersökningen i brist på bevis.

Fredrik Virtanen gjorde en polisanmälan om grovt förtal. Och nästan ett och ett halvt år senare kommer beskedet att målet ska avgöras i domstol. 

– Det känns väldigt bra. Samhällets näthat är ett extremt stort problem, säger Fredrik Virtanen, som hela tiden tillbakavisat våldtäktsanklagelserna, i en DN-intervju på fredagen.  

Cissi Wallin nekar till brott. I slutinlagan till åklagaren, skriven av hennes advokat tidigare under sommaren, framfördes att det varit försvarligt att lämna de uppgifter som Wallin gjort. 

Wallins advokat Percy Bratt anser att åtalet inte borde ha kommit till stånd. 

– Min klients uppgifter om målsäganden är sanna, relevanta och har ett stort allmänintresse eftersom han i hög grad är en offentlig person. En ytterligare iakttagelse är att målsäganden har fått åklagaren och hela den offentliga rättsapparatens hjälp att driva målet, trots att förtalsmål nästan aldrig drivs genom allmänt åtal. Därför är åtalet anmärkningsvärt och helt omotiverat, säger Percy Bratt till DN.

Han tillägger att mycket står på spel och att målets utgång kan få stora konsekvenser. 

– En fällande dom skulle kunna underminera i princip hela metoorörelsen. Jag har redan fått indikationer på att målet följs med intresse internationellt.

Vad säger din klient?

– Att målet kan få olyckliga konsekvenser, inte bara för henne utan det kan också innebära att många utsatta personer inte vågar träda fram och berätta vad de har varit med om. Därför är det väldigt viktigt att vi vinner det här målet.

Enligt Percy Bratt kan det dröja länge innan huvudförhandlingen inleds.  

– Vad jag har förstått och de indikationer jag har fått säger att det inte är säkert att det kommer under 2019, utan att det kan dröja till i början av nästa år. Så vi har en lång sträcka framför oss. Under den tiden ska vi förbereda oss. 

Cissi Wallin ifrågasätter på fredagen i en intervju med Expressen åklagarens brottsrubricering.

– Det är väldigt intressant att åklagaren väljer formuleringen att det här är ett grovt brott, samtidigt som vi ser alla grova brott som kvinnor utsätts för hela tiden. Enbart fem procent av alla som anmäls för våldtäkt – nästan bara män – döms, säger Cissi Wallin till Expressen.

”Rättegång kommer att äga rum inom några månader och eftersom jag inte anser att jag gjort något brottsligt, och därmed inte har någonting att dölja så välkomnar jag allmänhet och press till denna rättegång”, skrev också Cissi Wallin tidigare i veckan på sajten Gardet.

DN har sökt Cissi Wallin.