Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/claes-bang-om-dracula-spannande-hur-de-lyckats-vanda-pa-myten/

Film

Claes Bang om ”Dracula”: Spännande att leka med vampyrmyten

Bild 1 av 3 Claes Bang i ”Dracula”
Foto: Netflix
Bild 2 av 3 Claes Bang i ”Dracula”
Foto: Netflix
Bild 3 av 3 Claes Bang i ”Dracula”
Foto: Netflix

Claes Bang kommer ut som homoerotisk, humoristisk blodsugare i Netflix nya serie ”Dracula”. Nicholas Wennö har träffat den danska skådespelaren som surfar på svallvågorna efter Ruben Östlunds guldpalmsvinnare ”The square”. 

När de brittiska ”Sherlock”-skaparna Steven Moffat och Mark Gatiss såg Claes Bang i ”The square” för ett par år sedan talade de i munnen på varandra: ”Titta, där är vår greve Dracula!”. Gatiss förklarade att de ville ”göra en Cumberbatch” och sålde in den dåvarande danska doldisen i ett brev: ”Kan du föreställa sig att Christopher Lee och Bela Lugosi var ett par som fick ett kärleksbarn och det var Claes?” 

Den danska skådespelaren var visserligen smickrad över tanken att få blodsband till Lugosi och Lee, men var inte särskilt tänd på ännu en version av den redan sönderfilmade transylvanske ädlingen som drabbar det viktorianska London. Det var först när Claes Bang läste manuset som han blev vampyrbiten. 

– Jag har aldrig varit någon skräckfantast men insåg att Dracula var ikonisk av en anledning. Kom igen, treåringar gillar honom – han har till och med en egen fucking emoji för faen! utbrister Claes Bang med ett leende.  

Quiz: Vad vet du om Dracula på film?

Miniserien ”Dracula” (premiär 4 januari) bygger på Bram Stokers klassiska gothroman från 1897 och har uppdaterats med manusförfattarnas egna påhitt och fantasifoster. Bang står i centrum som en blodtörstig best förklädd till en sofistikerad aristokrat med en mystisk erotisk utstrålning. 

– På samma sätt som med Sherlock Holmes var det verkligen spännande att se hur de kunde vrida och vända på Dracula-myten på ett nytt sätt. Man får nog säga att min Dracula är mycket intelligent, charmig och kvick. Jag hoppas att jag inte har dödat skämten från det mycket roliga manuset, säger Claes Bang som i serien får fälla repliker som ”I've been dying to meet you...” 

Claes Bang är sliten, men mest glad och lättad, när DN träffar honom i ett bibliskt åskregn som plågar badön Lido under en av de sista dagarna av filmfestivalen i Venedig. En månad tidigare har han avslutat den 80 dagar långa inspelningen av ”Dracula” som bland annat rört sig mellan den välbevarade medeltidsbyn Banská Štiavnica i Slovakien och Bray Studios väster om London. 

Claes Bang och John Heffernan i ”Dracula”
Claes Bang och John Heffernan i ”Dracula” Foto: Netflix

Premiäravsnittet börjar med att London-advokaten Jonathan Harker (spelad av John Heffernan från ”Luther” och ”The crown”) reser till ett skräckinjagande gotiskt slott i Transsylvanien 1897 för att träffa en ny klient. Det visar sig snart att hans nya kund är en gåtfull greve som drömmer om världsherravälde.

Precis som i ”Sherlock” (där bland annat Moriarty var gay) finns det homoerotiska vibbar också i ”Dracula”. Manusförfattaren Mark Gatiss har förklarat att deras Dracula inte diskriminerar någon på grund av kön, ålder eller ras: ”Han har bred smak. Denna gång handlar det inte bara om 60-talskvinnor med pushup-bh”. 

Att klassa Dracula som bisexuell vore dock att gå lite för långt, hävdade hans kollega Steven Moffat och påminde om att Dracula är ute efter blod – inte sex: ”Han är snarare en bi-dräpare – han dödar, inte dejtar”. 

För Claes Bang var Draculas personliga behov en ingång i rollfiguren.  

– Jag tog fasta på hans livsviktiga behov av blod, på samma sätt som vi alla behöver mat, sömn och sex. För mig var det avgörande att karaktären har något som vi kan relatera till, något som talar till oss i dag, säger Bang. 

Till skillnad från många tidigare Dracula-filmatiseringar har Moffat/Gatiss medvetet valt att sätta den legendariska vampyren i centrum och göra honom till ”en hjälte i sin egen historia” med komplexa karaktärsdrag och inte som någon skurkaktig pappfigur som ska besegras av en annan hjälteperson. 

– I grunden finns det något serietidningsaktigt med hela Dracula-karaktären, men vi försökt att skapa en verklig varelse även om han är en omänsklig fiktiv gestalt, säger Bang. 

I en av scenerna i första avsnittet tar sig Dracula in i ett kloster och erbjuder – helt näck – en skara nunnor evigt liv om de följer med honom till sitt gotiska slott. För Bang finns en del av Dracula-mytens attraktionskraft i idén med evigt liv. 

Tänk er en regnig tisdagskväll i ett dragit slott i Rumänien november 1823 och du inte har sett en levande själ på sådär 200 år...

– Jag är inte säker på att jag skulle nappa på ett sådan erbjudande. Men eftersom jag är rädd för att dö så skulle jag antagligen vara frestad att säga ”fuck yes!”, men vet inte hur roligt det skulle vara. Tänk er en regnig tisdagskväll i ett dragit slott i Rumänien november 1823 och du inte har sett en levande själ på sådär 200 år. Där och då skulle jag nog ångra mig, skrattar han. 

– Men jag tog fasta på hans ensamhet. Här finns också hans sårbarhet. Och humor. Det är som om Dracula inser att han måste roa sig själv eftersom ingen annan kommer att göra det...

Den danska skådespelaren erkänner att han har sugit blod från sina kollegor. Inför inspelningen plöjde han igenom filmhistorien i jakt på saker att sno från kollegor som tidigare har spelat den ljusskygga greven – från Bela Lugosi, Christopher Lee och Klaus Kinski till Udo Kier, David Niven, Gary Oldman och Luke Evans. 

– När jag först tillfrågades var det Christopher Lees Dracula som poppade upp först i huvudet, men jag fastnade också för Klaus Kinski i ”Nosferatu” och gillade verkligen också vad Oldman gjorde i Coppolas ”Dracula” även om filmen inte var lika bra, berättar Bang. 

Claes Bang i ”The square”.
Claes Bang i ”The square”. Foto: Photo 12 / Alamy Stock Photo

Han slog igenom stort i rollen som den pressade curatorn och museichefen Christian i Guldpalmsvinnaren ”The square”. En tragikomisk roll som gav honom en EFA-award på den europeiska filmgalan. Under de senaste två åren har han hunnit göra kring åtta filmer och tv-serier, däribland ”The girl in the spider's web”, ”The affair” och ”The burnt orange heresy”. 

– ”The square” öppnade verkligen dörrarna för mig - numera får jag välja roller på en högre nivå. Genomslaget gav mig så mycket momentum att jag kände att jag måste försöka smida medan järnet är varmt. 

Claes Bang i ”The girl in the spider's web”.
Claes Bang i ”The girl in the spider's web”. Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy Stock Photo

Till skillnad från många andra som får ett tidigt genombrott stod Bang på en solid grund när han slog igenom som 50-åring. Något som har sina fördelar, menar han. 

– Som yngre skådespelare hade jag inte haft tillräckligt med erfarenhet att luta mig mot för att kunna genomföra en stenhård inspelning under 80 dagar. Alla vet att Ruben Östlund är extremt krävande med miljoner omtagningar, men jag måste säga att inspelningen av ”Dracula” var bland det tuffaste jag har gjort. Många dagar tog det 4 timmar bara att lägga sminket. Vid 52 års ålder har jag också en ett större djup, en större palett med färger och nyanser att jobba med, säger Bang.  

I september hjälpte han till att stänga Venedigfestivalen med avslutningsfilmen ”The burnt orange heresy” (svensk premiär ej spikad ännu) som har Donald Sutherland, Elizabeth Debecki och Mick Jagger på rollistan. Det är en noir-liknande moralthriller efter Charles Willefords bok som utspelar sig i de mer ljusskygga delarna av konstvärlden. I filmen spelar Bang spelar den lika karismatiska som sliriga konstkritikern James Figueras. 

– På sätt och vis skulle detta ha kunnat vara den fortsatta historien om vad som hände Christian efter att han fick sparken i ”The square”. Men Christian hade ett större hjärta än denna amoraliska och mer cyniska figur som drivs av girighet och sjuklig ärelystnad. Om det är samma kille så har något hänt på vägen, säger Claes Bang.

Mick Jagger gör rollen som en stenrik konstmagnat som hyr in Bangs rollfigur för att stjäla en sällsynt målning från en av konsthistoriens mest gåtfulla kultkonstnärer, spelad av Donald Sutherland. 

– Jag var helt starstruck och tänkte ”Min Gud, hur många ikoner ska de trycka in i den här filmen?!”. Fast jag hade inte tid att svimma eftersom Jagger genast kom fram till mig och ville diskutera en scen vi skulle göra. Han var en väldigt trevlig engelsk ”lad” som också var ödmjuk och sa att han ”behövde all hjälp han kunde få eftersom film inte riktigt var hans grej”, förklarar Bang. 

Donald Sutherland, Elizabeth Debecki, Mick Jagger och Claes Bang från ”The burnt orange heresy”.
Donald Sutherland, Elizabeth Debecki, Mick Jagger och Claes Bang från ”The burnt orange heresy”. Foto: Geisler-Fotopress GmbH / Alamy Stock Photo

– Man kan säga att vi spelar tre stora rövhål i en slags Faust-liknande historia där alla försöker exploatera varandra. Den enda rollfiguren med rent hjärta är Debeckis rollfigur och ändå undrar man lite vad som är fel med henne, skrattar Bang. 

Dansken inleder det nya decenniet med att bland annat spela i ”The lighthouse”-regissören Robert Eggers kommande vikingainspirerade hämndsaga med Nicole Kidman, Bill Skarsgård och Willem Dafoe som utspelar sig på 1000-talets Island. Mycket tyder på att det också blir en andra säsong av ”Dracula”. Eller som manusförfattaren Mark Gatiss uttrycker det: ”Det är väldigt svårt att döda en vampyr”.

Tre år efter Guldpalmsvinsten för ”The square” kanske Claes Bang också comeback på årets Cannesfestival som ett av intervjuoffren i en dokumentär från kulturkanalen Arte som handlar om ”The square”. 

– Ruben ringde mig och försökte ge mig order inför att filmteamet skulle intervjua mig: ”säg det här och det här....”. Jag svarade bara: ”Fuck you! Du regisserar inte mig längre”, haha... 

”Dracula” har premiär på Netflix den 4 januari

 

Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

 

 

10 skådespelare som har spelat Dracula

 

Max Schreck i ”Nosferatu” (1922)
Max Schreck i ”Nosferatu” (1922) Foto: United Archives GmbH / Alamy Stock Photo

1. Max Schreck

”Nosferatu” (1922)
Regi: F W Murnau
Med: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder

 

Bela Lugosi i ”Dracula” (1931)
Bela Lugosi i ”Dracula” (1931) Foto: Sportsphoto / Alamy Stock Photo

2. Bela Lugosi 

”Mysteriet Dracula” (1931)
Regi: Tod Browning
Med: Bela Lugosi, Dwight Frye, Helen Chandler 

 

Christopher Lee i ”Dracula” (1972)
Christopher Lee i ”Dracula” (1972) Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy Stock Photo

3. Christopher Lee

”Dracula” (1972)
Regi: Alan Gibson
Med: Christopher Lee, Peter Cushing, Stephanie Beacham 

 

Udo Kier i ”Blood for Dracula” (1973)
Udo Kier i ”Blood for Dracula” (1973) Foto: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo

 

4. Udo Kier

”Blood for Dracula” (1973)
Regi: Paul Morrissey
Med: Udo Kier, Joe Dallesandro, Vittorio De Sica 

 

Frank Langella i ”Dracula” (1979)
Frank Langella i ”Dracula” (1979) Foto: AF archive / Alamy Stock Photo

5. Frank Langella

”Dracula” (1979)
Regi: John Badham
Med: Frank Langella, Laurence Olivier, Kate Nelligan

 

Klaus Kinski ”Nosferatu” (1979)
Klaus Kinski ”Nosferatu” (1979) Foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection

6. Klaus Kinski

”Nosferatu – nattens vampyr” (1979)
Regi: Werner Herzog
Med: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz

 

Gary Oldman i ”Dracula” (1992).
Gary Oldman i ”Dracula” (1992). Foto: Sportsphoto / Alamy Stock Photo

7. Gary Oldman

”Dracula” (1992)
Regi: Francis Ford Coppola
Med: Gary Oldman, Winona Ryder, Keanu Reeves

 

Rutger Hauer i ”Dracula III Legacy” (2005)
Rutger Hauer i ”Dracula III Legacy” (2005) Foto: Photo 12 / Alamy Stock Photo

8. Rutger Hauer

”Dracula III Legacy” (2005)
Regi: Patrick Lussier
Med: Rutger Hauer, Jason Scott Lee, Jason London

 

Luke Evans i ”Dracula untold” (2014).
Luke Evans i ”Dracula untold” (2014). Foto: Moviestore Collection Ltd / Alamy Stock Photo

9. Luke Evans

”Dracula untold” (2014)
Regi: Gary Shore
Med: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper

 

Claes Bang i ”Dracula”
Claes Bang i ”Dracula” Foto: Robert Viglasky/Netflix

10. Claes Bang

”Dracula” (2020)
Serieskapare: Steven Moffat och Mark Gatiss
Med: Claes Bang, John Heffernan, Dolly Wells