Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/clandestino-festival-stalls-in-gor-enbart-avslutningskonsert/

Musik

Clandestino festival ställs in – gör enbart avslutningskonsert

Sara Parkman, som tilldelats DN:s kulturpris 2020, är en av artisterna som kommer att delta i årets upplaga av Clandestino festival.
Sara Parkman, som tilldelats DN:s kulturpris 2020, är en av artisterna som kommer att delta i årets upplaga av Clandestino festival. Foto: Anette Nantell

Till följd av covid-19 krymper nu Göteborgsfestivalen Clandestino. Från fyra kvällar till enbart en avslutningskonsert. De internationella artisterna får komma 2021 i stället. 

Clandestino festival avslutas i vanliga år med en konsert. Nu ska den i stället genomföras som enda punkt i programmet, den 7 juni i Hagakyrkan. Kyrkan har en maxkapacitet på 350 personer, men deltagarantalet ska anpassas till det rekommenderade maxantalet på femtio personer.

– Vi förhåller oss till lagar och förordningar för allas säkerhet. Men vi gör också vad vi kan för att hålla hoppet uppe om ett kulturliv som involverar fysiska möten, säger grundaren Aleksander Motturi i ett pressmeddelande. 

Han betonar också att den sociala distanseringen aldrig får bli något vi vänjer oss vid. I förlängningen kan den bli ett hot mot demokratin. 

– Vi får aldrig normalisera ett undantagstillstånd som motverkar möten mellan människor, konstformer och kulturer. Vi måste minnas hur det var innan krisen och levandegöra visioner om ett mer hållbart, internationellt, kulturliv för framtiden.