Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Claudia Dantschke får 2017 års Stieg Larsson-pris

Claudia Dantschke.
Claudia Dantschke. Other: Lina Lund

Claudia Dantschke är en av Tysklands främsta kännare av våldsbejakande islamism. Hon har hjälpt hundratals familjer att få sina radikaliserade barn att byta spår. DN har träffat årets Stieg Larsson-pristagare i hemmet i Berlin.

Bland tyska islamexperter skämtas det om att 54-åringen i grå page känner varenda islamist i den tyska huvudstaden. Sedan snart tre decennier har Claudia Dantschke byggt upp ett personligt nätverk bland föreningar, moskéer och privatpersoner med förgreningar till den radikala islamismen. Nu får hon årets Stieg Larsson-pris för sitt ”banbrytande och framgångsrika arbete med avradikalisering av unga människor i islamistiska miljöer”.

– Jag saknar ord! Jag känner mig otroligt hedrad, säger Claudia Dantschke när DN träffar henne i hemmet i Berlinstadsdelen Mitte.

Våningen är av klassiskt berlinskt snitt. Mörk, inrökt och full av böcker och videokassetter som står travade längs väggarna. På soffbordet i Berlinvåningen ligger Stieg Larssons Millenniumserie i tysk översättning.

Sedan sex år leder hon projektet Hayat, som betyder liv på arabiska, och fungerar som en rådgivningsbyrå åt familjer vars barn och ungdomar radikaliserats. Till centret vänder sig familjer som märkt av att deras barn ändrat beteende. Ofta har de skaffat sig en ny bekantskapskrets eller börjat anklaga övriga familjemedlemmar för att vara ”otrogna”. Andra tar kontakt när barnen redan har lämnat Tyskland och rest för att ansluta sig till en terrorgrupp i Mellanöstern.

– Gemensamt är relationen mellan föräldrar och barn ofta är förruttnad. Föräldrarna klarar inte av att hantera situationen. De uppträder auktoritärt, vilket blir kontraproduktivt, säger Claudia Dantschke.

Teamet coachar familjerna att bygga upp relationen till barnet på nytt. De får professionell hjälp att skapa ett öppet samtalsklimat och återvinna den ungas förtroende.

Att unga människor lockas av extremistiska budskap är ett växande problem i många europeiska storstäder. I Tyskland räknar säkerhetspolisen med att 950 personer, de flesta under 30 år, har rest till Syrien och Irak för att strida för en terrororganisation.

Som förälder går det knappt att föreställa sig hur ens barn kan välja att ansluta sig till en mördarsekt. Men Claudia Dantschkes budskap är glasklart: alla familjer kan drabbas. Det handlar inte om religion, ursprung eller modersmål – utan om hur mottaglig en ungdom är för löften och skönmålningar som extremister sänder ut.

– De riktar in sig mot ungdomar som inte är nöjda med sitt liv, som befinner sig i konflikt med sig själva eller med föräldrarna. Andra är olyckligt kära, har det svårt i skolan eller står utan jobb. Då kommer de här predikanterna och lovar paradis och evig lycka.

IS propagandaorgan har med sina professionellt producerade videofilmer och otaliga nätforum lockat tusentals unga att ansluta sig till terrororganisationen.

– Vi har exempel från vissa delar av Östtyskland där det över huvud taget inte finns några islamistiska predikanter eller radikala moskéer, men där vi har haft flera som rest till Syrien och Irak. I de fallen har propagandan på nätet spelat en avgörande roll, säger hon.

Claudia Dantschke har träffat många av ungdomarna som återvänt från IS i Mellanöstern. Vissa kommer hem som avhoppare. De är desillusionerade med svåra upplevelser i bagaget. Andra är ännu mer ideologiskt övertygade än före utresan.

Samma morgon som vi träffas har Berlinpolisen genomfört en anti-terrorrazzia mot den islamistiska scenen i staden. Stora mängder vapen och ammunition har beslagtagits, och en 40-årig islamist har gripits.

– Jag har försökt peka på de här problemen i väldigt många år. Men det är först nu de har fått ordentligt med uppmärksamhet, säger hon.

Under de sex år som Hayat funnits har 400 familjer fått hjälp och rådgivning hos centret. Av dem har 250 lämnat projektet med varierande resultat. I de fall man lyckats få personen att byta spår har det krävts i genomsnitt två års arbete. Av de som rest till Mellanöstern har sju unga omkommit eller befaras vara omkomna.

Claudia Dantschke växte upp i DDR. Hon utbildade sig till tolk och översättare i arabiska och franska, och var redaktör för den arabiskspråkiga avdelningen vid DDR:s nyhetsbyrå ADN. När Berlinmuren föll år 1989 var hon i 25-årsåldern och utled på att leva i ett ofritt samhälle.

Vad betyder din bakgrund i DDR för ditt arbete i dag?

– Den är mycket viktig. Jag kommer från ett system där livet var förprogrammerat och någon annan hade stakat ut vägen åt mig. Jag vet att uppskatta ett demokratiskt och fritt samhälle, samtidigt som jag utifrån mina egna erfarenheter vet hur svårt det kan vara att finna sig till rätta i ett sammanhang där man själv måste hitta sin egen väg, säger hon.

Hayat är ett av flera projekt inom ramen för centret Zentrum Demokratische Kultur (ZDF). Dit hör bland annat Exit Deutschland som hjälper avhoppade nazister och högerextremister, en ideologi vars lockelse påminner om den från jihadismen.

– De här ideologierna vill inskränka människors frihet och det är något jag inte kan eller vill leva med.

Nu får hon 200 000 kronor i prispengar till minne av Stieg Larsson.

– Det är otroligt roligt att vi som främst verkar i Tyskland får uppmärksamhet utomlands. Priset är en motivation och inspiration att fortsätta det här arbetet, säger hon.

Vad ur Stieg Larssons böcker tar du med dig i ditt arbete?

– Lisbeth Salanders oerhörda mod.

Claudia Dantschke är född 1963

Claudia Dantschke är född 1963 i Leipzig, i dåvarande DDR. Hon bor i dag i Berlin.

Hon är publicist, journalist och grundare av projektet Hayat, som arbetar mot radikalisering av unga i framför allt Berlin. Hayat finansieras till största del av den tyska migrationsmyndigheten Bamf.

Stieg Larsson-priset om 200 000 kronor delas ut en gång om året till personer eller organisationer som verkar i författarens anda. Priset har instiftats av Norstedts förlag och Stieg Larssons far och bror.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.