Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Conchita Wurst: Årets Pride kommer att bli ännu bättre än i fjol

Foto: Alexander Mahmoud

Eurovision-vinnaren Conchita Wurst inviger Pride-festivalen i Stockholm på onsdagskvällen. En upplevelse som hon redan nu vet kommer att bli fantastisk.

– I allmänhet har jag inga förväntningar eftersom förväntningar är problematiska. Men när det gäller Pride så tror jag ingenting. Jag vet att det kommer att bli fantastiskt. Det här är mitt andra besök på Pride i Stockholm. Det första besöket var helt överväldigande. Jag är övertygad om att det här kommer att bli ännu bättre, konstaterade Conchita Wurst under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Conchita Wurst berättade att hon håller Sverige som ett föredöme när det gäller tolerans.

– Jag hörde just att ni introducerat ett genusneutralt ord i ordlistan. Det är något alldeles oerhört. Jag har aldrig hört talas om att det hänt någon annanstans. Ni har skapat ett ord som ni använder flitigt och Svenska akademien beslutar att inkludera det i sin ordbok. Det gör mig rörd.

Sedan Conchita Wurst besökte Pride 2013 har hon alltså hunnit med att vinna Eurovision Song Contest. Under det gångna året har precis allt förändrats i hennes liv, som hon själv uttrycker det.

– För en artist är det en oerhörd grej att delta i Eurovision. Men att vinna hela tävlingen. Det är GREJEN. Den mest avgörande skillnaden i mitt liv är att jag upplever en ny sorts frihet. Att vara artist är en evig kamp. Du grubblar ständigt över om du har tillräckligt många spelningar för att överleva. Nu slipper jag tänka på det. Det har gett mig ron att bara fokusera på att vara kreativ.

Under presskonferensen frågade också en rysk journalist vad Conchita Wurst tycker om den ryska anti-homolagen.

– Det är bortom idiotiskt. Du väljer inte att vara gay. Du väljer inte heller att vara straight.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.