Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Conchita Wurst: Jag är hiv-positiv

Conchita Wurst
Conchita Wurst Foto: Alexander Mahmoud

Artisten och Eurovisionvinnaren Conchita Wurst avslöjar att hon är hiv-positiv. Anledningen är att ett ex har hotat att gå ut med informationen. 

”Jag ger inte någon rätten att i framtiden skrämma mig”, skriver hon i ett inlägg på Instagram. 

På söndagskvällen gick artisten Conchita Wurst ut med nyheten att hon har hiv – och har har varit hiv-positiv i flera år. 

”Dagen har kommit då jag för resten av mitt liv ska bli av med mitt Damoklessvärd”, skriver hon i ett inlägg på Instagram. 

Bakgrunden till att Conchita Wurst – som slog igenom stort med vinsten i Eurovision i Köpenhamn 2014 med låten ”Rise like a phoenix” – väljer att gå ut med att hon är hiv-positiv är påtryckningar från en tidigare partner. 

”Ett ex har hotat med att gå ut med denna privata information till allmänheten, och jag ger inte någon rätten att i framtiden skrämma mig och att påverka mitt liv på detta sätt”, skriver hon i inlägget. 

Conchita Wurst hävdar också att behandlingen har pågått i flera år och att hon därför har så låga nivåer av viruset att hon inte kan föra detta vidare. 

Efter beskedet om att hon hade fått hiv har Conchita Wursts familj varit mycket stöttande, skriver hon, och lägger till att hennes vänner har känt till detta under lång tid. Hon lägger också till att informationen egentligen främst är viktig för dem med vilka en sexuell relation kan vara aktuell för henne. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.