Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/contagion-forfattaren-det-var-bara-en-tidsfraga/

KULTUR

”Contagion”-författaren: ”Det var bara en tidsfråga”

Gwyneth Paltrow i ”Contagion”
Foto: Warner Bros

I sviterna av coronavirusets framfart har många nämnt hur lika utvecklingen i verkligheten är med den i katastroffilmen ”Contagion”. Scott Z Burns, filmens manusförfattare, är inte förvånad.

Det är på sajten Slate som Burns, som även skrivit ”The Bourne ultimatum” och Netflixfilmen ”The laundromat”, blir intervjuad om ”Contagions” nyvunna popularitet i och med coronaviruset.

– Det är inte överraskande att likheterna med verkligheten är så många, för alla vetenskapsmän jag pratade med sa att det bara var en fråga om när, inte om, som något sådant skulle hända.

Burns riktar även kritik mot hur USA:s regering hanterat frågan, och att man inte gett de medicinska myndigheterna större resurser.

– Republikanerna pratar om att skydda folket med en mur, samtidigt som vi inte ens kan göra testutrustning för att se om någon blivit smittad. Vi hade bättre förutsättningar att bekämpa smittan när jag gjorde research för filmen, för tio år sedan.

Även i Sverige har ”Contagion” nått stora framgångar – på Viaplay har hyr och köp av filmen ökat med 4.000 procent sedan innan viruset bröt ut.

Läs mer

Kristofer Ahlström: Med coronaviruset har verkligheten hunnit ikapp fiktionen