Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/contagion-forfattaren-det-var-bara-en-tidsfraga/

KULTUR

”Contagion”-författaren: ”Det var bara en tidsfråga”

Gwyneth Paltrow i ”Contagion”
Gwyneth Paltrow i ”Contagion” Foto: Warner Bros

I sviterna av coronavirusets framfart har många nämnt hur lika utvecklingen i verkligheten är med den i katastroffilmen ”Contagion”. Scott Z Burns, filmens manusförfattare, är inte förvånad.

DN Text

Det är på sajten Slate som Burns, som även skrivit ”The Bourne ultimatum” och Netflixfilmen ”The laundromat”, blir intervjuad om ”Contagions” nyvunna popularitet i och med coronaviruset.

– Det är inte överraskande att likheterna med verkligheten är så många, för alla vetenskapsmän jag pratade med sa att det bara var en fråga om när, inte om, som något sådant skulle hända.

Burns riktar även kritik mot hur USA:s regering hanterat frågan, och att man inte gett de medicinska myndigheterna större resurser.

– Republikanerna pratar om att skydda folket med en mur, samtidigt som vi inte ens kan göra testutrustning för att se om någon blivit smittad. Vi hade bättre förutsättningar att bekämpa smittan när jag gjorde research för filmen, för tio år sedan.

Även i Sverige har ”Contagion” nått stora framgångar – på Viaplay har hyr och köp av filmen ökat med 4.000 procent sedan innan viruset bröt ut.

Läs mer

Kristofer Ahlström: Med coronaviruset har verkligheten hunnit ikapp fiktionen

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt