Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

CSN bekostar utbildning i datorspelet ”Counter strike”

På Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå startar man i höst Sveriges första eftergymnasiala utbildning i e-sport. Utbildningen är CSN-berättigad och målet är att eleverna ska bli framgångsrika ”Counter strike”-spelare.

Elektronisk sport, eller e-sport, där spelare tävlar mot varandra i spel på datorer eller spelkonsoler, har fått ett växande intresse i Sverige. Under de senaste åren har flera gymnasieutbildningar med inriktning på e-sport startat. Och i höst startar Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå Sveriges första eftergymnasiala utbildning i e-sport, där inriktningen är på Sveriges mest populära datorspel: ”Counter strike”.

Under den ettåriga utbildningen ska studenterna kunna lägga hela sin tid på att bli riktigt bra på e-sport – och få CSN under tiden. Än så länge är intresset stort för utbildningen enligt linjeföreståndaren Johan Ågren.

– Intresset beror nog på att det här är första utbildningen där man kan lägga hela sin kraft på att utveckla sitt spelande och bli en bättre spelare, säger han.

Vad får man lära sig?

– Innehållet är inte riktigt klart än, men vi har en idé om hur vi vill ha det. Det är viktigt att jobba med den mentala styrkan: att man är i form för att klara en turnering och kan ladda om ifall det går dåligt, säger Johan Ågren.

Idén till utbildningen kom efter att en av lärarna på folkhögskolan varit på ett studiebesök vid en skola i Norge där det finns en e-sportsutbildning. Sedan har det tagit ett år av diskussioner innan man bestämde sig för att satsa på utbildningen, och valde att inrikta sig just på ”Counter strike”.

– Vi funderade mycket på vilket spel vi skulle satsa på, men till slut stod det mellan ”League of legends” och CS. Men vi tänker oss att vi som folkbildare ska befinna oss där folket befinner sig – och i dag är CS Sveriges största spel, säger Johan Ågren.

En fråga som man jobbar med är hur man ska få en jämn könsfördelning bland dem som tas in på linjen.

– Det är svårt, men vi försöker trycka på att detta är en sport för alla, där det inte finns några begränsningar – och man tävlar på lika villkor.

Förhoppningen är att elever från utbildningen i framtiden kan hamna i något av de internationella topplagen.

– Vi hoppas på att någon får spela i ett stort lag i Sverige eller utomlands, och att de ska bli riktigt bra.

Och för att det ska kunna ske försöker man nu rekrytera en lärare till utbildningen – helst en som själv har varit med i e-sportsvärlden på elitnivå.

– Personen måste ha specialkompetens inom e-sport. Vi tänker oss någon som vistats i toppen som spelare, och helst sedan arbetat som coach för något lag. Men än så länge har vi inte hittat rätt person.

Är du själv en gamer?

– Nej, jag är ingen gamer på något sätt. Jag är en ganska torr administratör. Men jag har varit på Dreamhack några gånger, säger Johan Ågren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.