Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 14:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/dagens-nyheter-slar-rekord-i-antal-prenumeranter/

KULTUR

Dagens Nyheter slår rekord i antal prenumeranter

Delar av Dagens Nyheters redaktion i november 2019.
Delar av Dagens Nyheters redaktion i november 2019. Foto: Kevin Chang

Dagens Nyheter har nått en milstolpe i utvecklingen mot att allt fler prenumererar på tidningens journalistik digitalt. Under helgen uppnåddes siffran 200.000 helt digitala prenumeranter.

Det var inte många år sedan som DN hade noll digitala prenumeranter samtidigt som papperstidningens upplaga sakta men säkert började vika i och med digitaliseringen i hela samhället.

Diskussionerna som fördes då var hur tidningen skulle överleva i en tid där nästan allt på nätet var gratis. Då gick många mediehus strategier ut på att maximera läsningen med ”klick” och därmed nå digitala annonsörer – en affär som visat sig vara svår eftersom de digitala annonsintäkterna i stor utsträckning går till jättebolag som Google och Facebook.

Men Dagens Nyheters satsning på kvalitetsjournalistik och att ha läsare som kan ta del av innehållet via en digital prenumeration har visat sig vara lyckad.

På några år har DN gått från noll till 200.000 helt digitala prenumeranter – en milstolpe som uppnåddes i helgen.

– För fem år sedan framstod de siffrorna som något ouppnåeligt. Men detta visar på styrkan i vår verksamhet – kvalitativ, djupgående journalistik är vår affärsmodell och det är de tillströmmande läsarna som ser till att vi kan fortsätta att göra det med full kraft, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

DN fortsätter även att satsa på papperstidningen och totalt sett har Dagens Nyheter 350.000 prenumeranter, vilket är den högsta nivån sedan början av 2000-talet och en kraftig ökning de senaste fem åren.

I siffrorna över antalet prenumeranter ingår inte de som under coronakrisen erbjudits att testa DN:s digitala innehåll gratis.

– Trycket att ta del av vår kvalitetsjournalistik är stort, inte minst under den kris vi nu är inne i. Det om något visar att journalistik är viktigare än någonsin, säger Peter Wolodarski.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt