Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Danius och Englund vill strypa stödet till Klubben

01:26. Kulturprofilen har i 30 år drivit Klubben, centrum för svensk finkultur. Nu vittnar 18 kvinnor om att han utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

Arton kvinnor anklagar Kulturprofilen - en person med nära band till Svenska Akademien - för sexuella trakasserier och övergrepp.

Efter DN:s granskning vill nu Akademiens Sara Danius och Peter Englund strypa stödet till Kulturprofilens verksamhet Klubben.

– Jag är mycket omskakad, säger Sara Danius.

– Jag förutsätter att alla uppgifter som finns i artikeln stämmer med verkligheten, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius:

– Och om detta kan man säga två saker. Det ena är att det agerande som Kulturprofilen uppvisat är djupt oanständigt. Så lågt under ett gott mänskligt beteende. Det andra man kan säga är att Kulturprofilen har implicerat Svenska Akademien med sitt agerande, och det i sig är tillräckligt för att Akademien ska vilja kapa bandet till denna Kulturprofil.

Vad lägger du i att kapa banden?

– Att avbryta samarbetet och upphöra med ekonomiskt stöd.

Är detta ett fattat beslut?

- Nej. Akademien kommer att ta upp saken på torsdagens sammankomst och fatta ett gemensamt beslut, men själv har jag svårt att se att vi skulle kunna bete oss på något annat sätt.

Har du känt till att han använt Svenska Akademiens lägenheter?

– Jag har vetat att han varit i vår lägenhet i Paris, ja, så länge jag suttit i Akademien. Men regeln är sådan att en ledamot måste befinna sig i våningen för att familj eller vänner också ska kunna vara där. En make eller maka kan inte vara där själv. Så jag utgick ifrån att han var där med en ledamot. Att han har varit där på egen hand strider mot reglerna.

Vad tänker du om kvinnorna berättelser om vad de utsatts för, i bland annat den våningen?

– Det är vidrigt. Vidrigt. Jag är mycket omskakad av läsningen, säger Sara Danius.

– Det har gått rykten om den så kallade Kulturprofilen, som nått många i branschen - men för mig var det nyheter hur grovt det var…

De flesta i kulturvärlden känner till hans beteende, och han har i decennier befunnit sig i Akademiens närhet. Vad visste du?

– Jag har inte hört så många detaljer. Så det är svårt att säga… Jag måste tänka efter…

Sara Danius bekräftar bilden av att Svenska Akademien ofta befunnit sig på Klubben.

- Många ledamöter - ja, nästan alla - har varit där och haft föredrag. Så är det.

Även du. Och du har själv aldrig själv bevittnat något av vad som beskrivs i artikeln?

– Det har jag faktiskt inte, och jag försöker som sagt tänka efter… Jag måste nog tänka efter ännu mer. Ibland tar det ett litet tag för minnena att komma tillbaka…

– Men oavsett så tar jag starkt avstånd. Man behöver inte vara feminist för att förstå allvaret i detta, och i metoo-rörelsen. Det räcker att iaktta vanlig mänsklig anständighet.

Kulturprofilens vän, som sitter i Svenska Akademien, har nyligen offentligt hyllat Kulturprofilen som en förebild. Hur ser du på det idag?

(Skratt)

– Kan man citera ett skratt? Vi kan väl säga så här: på den punkten är den här ledamoten och jag rörande oeniga.

Även Peter Englund, ledamot i Akademien och tidigare ständig sekreterare, är upprörd.

”Jag är chockerad, upprörd och förbannad, och jag ställer mig helt bakom vår sekreterare Sara Danius. Jag anser personligen att ett vidare samarbete är fullkomligt uteslutet”, skriver Peter Englund i ett mejl till DN.

Läs mer: 18 kvinnor: Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp

Läs mer: Ebba Witt-Brattström: En tvångsmässig förnedrare av kvinnor

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.