Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Danska får världens största designpris

Margrethe Odgaard.
Margrethe Odgaard. Foto: Lars Gundersen

En dansk textilformgivare tar i år hem världens största designpris. Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016 går till Margrethe Odgaard som förutom äran mottar en miljon kronor.

Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard strävar efter enkelhet i sin formgivning. Hon har tidigare bland annat samarbetat med Ikea och arbetat sju år på ett modehus i Paris.

När DN når henne på telefon befinner hon sig i Göteborg, där Torsten och Wanja Söderbergs pris har sin hemvist på Röhsska museet.

– Att vinna det här priset är så hedrande och prestigefullt att jag aldrig ens hade kunnat drömma om det. Och att uppnå något som är större än jag kunnat drömma om gör att jag har svårt att finna ord, säger hon. 

Hur kommer det sig att du valde att arbeta med just textil?

– Textil, keramik och trä har varit de grundläggande materialen i hela mänsklighetens historia. I skapandet av textilier berättar vi om vår historia och vår kultur och vår identitet. Ordets textil kommer från samma ord som text, det latinska ordet textilis, som betyder sammanvävd: att sätta ihop märkliga ord för att berätta en historia, att forma en berättelse.

– Jag gör textilier som inte bara berättar en historia om mig, mitt samhälle, min kultur och min tid utan också kommunicerar med den mänskliga kroppen, genom sinnena. Så att mottagaren mottar budskapet genom textilens taktila känsla och färger.

Färgerna och den taktila känslan är något som även prisjuryn fäster vikt vid i sin motivering:

”Margrethe Odgaard använder textil som utgångspunkt i sin formgivning. Infallsvinkeln är på samma gång hantverksmässig, taktil och genomarbetad – hon tänker med händerna. Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet. Hennes konstnärliga vision drivs av önskan om att skapa och berika på ett sätt där kunskap, idéer och färdigheter oupphörligt och generöst delas”

Att vinna det här priset är så hedrande och prestigefullt att jag aldrig ens hade kunnat drömma om det.

Margrethe Odgaard är utbildad på Det kongelige danske kunstakademis skoler för arkitektur, design og konservering och studerade vidare vid Rhode Island school of design i USA. 

2013 startade hon sin egen designbyrå i Köpenhamn. Innan dess arbetade hon som tryckassistent på The fabric workshop and museum i Philadelphia i USA och under sju år var hon textildesigner på modeföretaget Epice i Paris, där hon utvecklade färger och mönster och övervakade produktionen i Indien.

”Ha enkelhet som en klar vision”, lyder den första skandinaviskt färgade raden i hennes konstnärliga manifest. Den sista raden är dock mer franskt inspirerad och består av tre ord: ”Lyssna. Skratta. Dansa”.

– I Skandinavien är vi väldigt inriktade på det praktiska, på komfort och ”hygge”. Vad fransmännen lärde mig är att livet också måste vara roligt. Vi borde skratta, bråka lite, dansa och vara ute på gatorna och leva. Det handlar inte bara om livets inramning utan om livet som sådant. I Frankrike är de är så bra på att gå ut och äta och dansa och ha kul. Och att våga ha en åsikt, att inte gömma sig själv, säger Margrethe Odgaard.

Fakta.Margrethe Odgaard

Född 1978 på halvön Thyholm i Danmark.

Bor och arbetar i Köpenhamn där hon öppnade sin egen designstudio 2013.

Efter MFA-examen i textil från Det Kongelige Danske Kunstakedemis designskola 2005 och studier vid Rhode Island School of Design i USA arbetade hon två år som tryckeriassistent vid The Fabric Workshop and Museum i Philadelphia.

Sedan följde sju år som textildesigner hos det franska modeföretaget Epice.

Odgaard har mottagit både nationella och internationella priser och utmärkelser.

Bland hennes kommersiella kunder märks Muuto, Georg Jensen Danmark, Ike och Hay.

Fakta.Söderbergs pris

Torsten och Wanja Söderbergs pris är ett nordiskt konsthantverk- och designpris som delats ut årligen sedan 1994.

Instiftades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse.

Pristagaren utses av en nämnd med representanter från de fem nordiska länderna.

Prissumman är en miljon kronor.

De fem senaste årens pristagare:

2015: Ilkka Suppanen, designer, Finland
2014: Ann-Sofie Back, modeskapare, Sverige
2013: Hjalti Karlsson, grafisk formgivare, Island
2012: Sigurd Bronger, smyckeingenjör, Norge
2011: Henrik Vibskov, modeskapare, Danmark

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.