Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Danska journalister strejkar till stöd för uppsagda kollegor

Foto: Anders Hansson

Ett trettiotal medarbetare på danska DR Syd har gått ut i strejk för att visa sympati för sina kolleger. Under morgonen har närmare 400 DR-medarbetare sagts upp efter att budgeten för public service-bolaget kapats med 20 procent i ett kontroversiellt politiskt beslut.

I dag blev uppemot 400 medarbetare på danska public service-bolaget DR uppsagda som konsekvens av de stora nedskärningar som beslutades under sommaren. 

Det högerpopulistiska partiet Dansk Folkeparti har varit drivande i den strypta budgeten för DR, som bland annat resulterar i att tre av sex tv-kanaler samt tre av åtta radiokanaler ska läggas ned under de närmaste två åren.

Läs mer: Politiskt beslut kan kosta 400 tjänster på DR 

Nu har medarbetare på DR Syd lagt ned sina arbeten för att visa stöd för sina uppsagda kollegor, skriver de i ett uttalande som skickats till danska tidningen Journalisten.

Strejken är inte organiserad av fackförbundet utan sker på eget initiativ, skriver deltagarna. Strejken är heller inte vänd vare sig mot fackföreningen eller mot DR:s ledning, utan är ett uttryck för sympati för kollegerna, säger journalisten Per Smith Vinter till Journalisten, och poängterar att DR:s ledning haft en svår uppgift att lösa.

”Hela morgonen har vi fått meddelanden från kompetenta DR-kolleger som nu inte längre ska vara våra kolleger. Med dessa meddelanden i åtanke har vi valt att säga att det inte är möjligt att producera bra radio, webbinnehåll och tv för publiken i söder. Vi har därför i sympati valt att gå hem”, skriver de runt 30 strejkande anställda i sitt uttalande. De meddelar också att de ska gå tillbaka till sitt arbete på torsdagsmorgonen.

Läs mer: ”Politikerna har klampat in i det heligaste vi har” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.