Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/danska-melodifestivalen-framfors-utan-publik/

MUSIK

SVT inför Melodifestivalen: Stanna hemma om du känner dig sjuk

Finalen i Friends arena 2017
Finalen i Friends arena 2017 Foto: Patrik C Österberg/TT

Den danska upplagan av Melodifestivalen kommer på lördag att framföras utan publik på grund av det nya coronaviruset. I Sverige är publiken välkommen, men SVT uppmanar de som känner sig sjuka eller besökt riskområden att stanna hemma.

Melodifestivalfinalen i Sverige kommer att arrangeras som planerat i Friends Arena på lördag – med publik. Det bekräftar SVT:s presschef Camilla Hagert för DN.

Som en extra försiktighetsåtgärd ber SVT emellertid att de som har besökt riskområden för coronavirus de senaste två veckorna att stanna hemma. De påminner också om Folkhälsomyndighetens rekommendation vad gäller coronavirus – att i alla lägen stanna hemma om man känner sig sjuk.

I ett pressmeddelande understryker SVT att rekommendationen gäller såväl genrepen på fredag och lördag som finalen lördag kväll.

– Vi planerar att genomföra evenemanget, och självklart följer vi myndigheternas riktlinjer. Vi ber besökare visa omsorg om andra genom att stanna hemma om man känner sig sjuk eller har besökt riskområden för corona de senaste två veckorna. Det är en försiktighetsåtgärd för att skapa ett tryggt evenemang för alla besökare, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, i pressmeddelandet.

Varför har ni tagit beslutet att hålla arrangemanget inför publik trots att Danmark valt att inte göra det?

– Därför att vi följer våra svenska myndigheters riktlinjer och de har inte i Sverige gått ut och begränsat någonting. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller coronavirus. Skulle de ändras anpassar vi oss självklart, säger Sabina Rasiwala till DN.

Tror du att publiken kommer att hörsamma er uppmaning att stanna hemma om man känner sig sjuk eller har besökt ett riskområde?

– Jag tror och jag hoppas det. Vi vädjar till publikens goda omdöme.

Under fredagen har SVT suttit i krismöte efter beskedet från Danmark att låta finalen arrangeras utan publik. Beslutet att ändå välkomna publiken i Sverige har enligt Sabina Rasiwala fattats av SVT i samråd med Live Nation.

Besökare som kan visa upp ett resedokument som styrker att man har varit i ett riskområde kommer att få sin biljett ersatt av SVT.

Det danska beslutet att framföra Melodi Grand Prix utan publik kommer sedan Danmarks regering har gått ut med en uppmaning om att inte genomföra arrangemang som samlar fler än tusen personer.

– Vi uppmanar till att man skjuter upp eller ställer in arrangemang med fler än 1.000 personer fram till slutet av mars månad, sade statsministern Mette Frederiksen under en presskonferens på fredagen.

På lördag kommer Melodi Grand Prix att framföras i Royal Arena i Köpenhamn, men då alltså utan publik, skriver Ekstra Bladet.

– Med bakgrund av statsministerns rekommendation har vi fattat beslutet att genomföra Melodi Grand Prix utan publik, säger talespersonen Gustav Lützhøft till DR.

– Vi hade självklart en dröm om tusentals människor i salen, då det ger en särskild stämning för en sådan show, men vi kommer ändå att genomföra en stor tv-produktion, säger Gustav Lützhøft.

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt