Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Danstillståndet avskaffas

Dansmanifestation på Mynttorget i Stockholm på torsdagen, i samband med beslutet om danstillstånd.
Dansmanifestation på Mynttorget i Stockholm på torsdagen, i samband med beslutet om danstillstånd. Foto: David Peterson / TT

I dag, torsdag, har Riksdagen röstat för att avskaffa danstillståndet. Redan två timmar innan voteringen inleddes bjöd Vänsterpartiet in till förfest på Mynttorget med Rossana Dinamarca som dj.

Efter att flera partier tidigare har utmanat danstillståndet med ett tjugotal motioner lyckades Vänsterpartiet till slut få bifall med en bred majoritet i Justitieutskottet. Nu har Riksdagen avgjort frågan till alla dansanta kroggästers fördel.

– Det känns fantastiskt bra. Det är obegripligt att den här lagen har kunnat överleva så här länge. Nu behöver man inte längre oroa sig för att bli tagen på bar gärning för att dansa till musik och klubbarrangörer och barägare slipper böter och förlorade serveringstillstånd, säger Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Rossana Dinamarca.

Hon beskriver riksdagsbeslutet som ett rent klubbärende eftersom motionen hon skrev i höstas redan hade fått bifall i Justitieutskottet och lett fram till ett enigt betänkande.

Redan klockan 14 på eftermiddagen, två timmar innan voteringen skulle inledas, bjöd Rossana Dinamarca därför in till förfest på Mynttorget under rubriken ”dansa bort danstillståndet”. Hon själv och AmberValent från Femtastic spelade skivor medan danskollektivet Motion:Motion framförde sin föreställning ”Får vi dansa här?”.

I motionen beskrivs danstillståndet som absurt och otidsenligt då barägare inte har vågat spela musik som har kunnat uppmuntra till dans. Nu hamnar frågan på regeringens bord.

– De måste återkomma en gång till riksdagen med en ny ordningslag där kravet på danstillstånd inte längre finns med. Hur lång tid det tar är oklart. Det är upp till regeringen att hantera. Jag hoppas att går så snabbt som möjligt, eftersom det också finns en total politisk enighet bakom beslutet, säger Rossana Dinamarca.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.