Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Danstillståndet kan avskaffas

Snart tillåtet var som helst.
Snart tillåtet var som helst. Foto: Beatrice Lundborg

Snart kan det bli tillåtet att dansa även på krogar som saknar danstillstånd. Enligt riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) är danstillståndets dagar räknade.

I en motion från i höstas beskriver Rossana Dinamarca och sex andra vänsterpartister danstillståndet som en "onödig detaljstyrning av människors liv och fritid”. Nu har motionen fått bifall i justitieutskottet och den 14 april väntas beslutet röstas igenom i riksdagen.

– Det är ett helt enigt utskott som har ställt sig bakom motionen, så något annat utfall i riksdagen är inte att vänta. Det känns jättebra, säger hon till DN.

Danstillstånd är det tillstånd som enligt ordningslagen krävs för att få ordna offentlig danstillställning i Sverige. Krögare vars gäster börjar spontandansa kan i dag dömas till böter och indraget serveringstillstånd. Rossana Dinamarca med flera menar att kravet på danstillstånd är förlegat:

”Det är smått absurt och rimmar illa i ett modernt samhälle att ha en ordning där barägare inte vågar spela musik som kan uppmuntra till dans och där människor är förbjudna att spontant brista ut i dans om det inte finns ett särskilt tillstånd. Det framstår dessutom som svårt, för att inte säga omöjligt, att kunna göra en klar distinktion mellan vad som är att anse som dans… och vad som ”bara” är att röra på hela eller delar av kroppen i takt eller otakt med eller utan musik”, skriver de i motionen.

Debasers vd Annelie Telford gläds åt nyheten och välkomnar en eventuell lagändring:

– Jag tycker att det är underbart om danstillståndet avskaffas. Det fanns en god anledning när man återigen började använda danstillståndet mer frekvent efter den fruktansvärda diskoteksbranden i Göteborg 1998. Men sedan har det börjat användas för att kontrollera oss som redan blir kontrollerade av Brandskyddsmyndigheten, Polismyndigheten, Socialtjänstförvaltningen, Skattemyndigheten och Miljöförvaltningen. Det här har varit ett sätt för polisen att få mer makt över hur många ordningsvakter vi ska ha på våra krogar. Det är ett idiotiskt tillstånd när man använder det på så sätt.

Även klubbarrangören Andreas Leander-Engström, som bland annat jobbat med F12, Musikaliska och Berns tycker att beskedet är mycket positivt.

– Det är ett steg i väldigt rätt riktning och jag hoppas att det i så fall blir lättare att arrangera spontana fester med dans och musik utan att behöva gå igenom den djungeln av byråkrati som det är i dag. För mig är detta en väldigt konstig lag. Jag har jobbat med personer som suttit i polisförhör för att människor har rört sig "rytmiskt till musiken" på deras ställen, vilket är helt barockt. Eftersom Stockholm vill vara en modern och internationell storstad så är det synd att den delen av klubblivet som rör tillstånd ska vara så enormt eftersatt med alla tröga och byråkratiska regler.

Ingmari Pagenkemper, vd och konstnärlig ledare för Södra teater, jublar försiktigt. 

– Min spontana reaktion är jubel, hurra och inte en sekund för sent med fjorton utropstecken efter. Detta är en av de löjligaste lagarna som Sverige har och det är på tiden att den ändras. Men då jag är både luttrad och cynisk samt har hört detta förut så tar jag inte ut något förrän det är genomklubbat, säger hon till DN.

Frågan om danstillstånd förenar över partigränserna. Redan 2007 motionerade en moderat riksdagsledamot om ett borttagande av kravet på dansstillstånd, men motionen fick avslag. Både ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet har kritiserat dansfrihetens inskränkning i debattartiklar. Så sent som förra året motionerade Liberalerna för att ta bort danstillståndet.

– Då samlade vi tyvärr inte tillräckligt med stöd för beslutet. Men tillståndet är en kvarleva från 1930-talet. Det finns inget behov av ett sådant tillstånd och det leder till extra byråkrati. Det finns andra sätt att kontrollera en restaurang, säger Roger Haddad (L) som var en av dem som stod bakom förra årets motion.

I dag sitter Roger Haddad i justitieutskottet och är glad att en majoritet av utskottet i dag är för att avskaffa danstillståndet.

– En majoritet i riksdagens justitieutskott har ställt sig positiva till ett avskaffande. Debatt och beslut sker nästa vecka i riksdagen, men det här är en tydlig signal om att det finns en majoritet för ett avskaffande, säger han.

Enligt Miljöförvaltningen i Stockholm finns det ungefär 1 100 restauranger i staden, av vilka knappt 100 har danstillstånd

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.