Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Därför slutade män ha högklackat

Högklackade skor kom till Europa som en machosymbol på 1500-talet. Under en vinglig historia fram till i dag har de helt förlorat sitt militära ursprung, men det finns inga skäl att tro att de inte sitter på män igen i framtiden, säger en expert.

1599 skickade Persien diplomater till Europa för att söka stöd i kampen mot ärkefienden som var Ottomanska riket. Soldater i det persiska kavalleriet, världens största på den tiden enligt BBC, bar klackar på sina ridskor så att de lättare kunde stå i stigbyglarna och skjuta sina pilar stadigare.

Västeuropa, som på 1600-talet närde en djup fascination för ”Orienten”, förknippade så de höga klackarna med virilitet och maskulinitet. Snart blev de en accessoar för varje aristokrat, inte minst för att de var opraktiska – en gemensam egenskap för många statusmarkörer från smala midjor till avancerad vett och etikett.

Men under upplysningstiden vändes de manliga idealen från Ludvig den XIV:s pråliga hermeliner och röda högklackar till torftiga toner och rationell enkelhet. 1740 hade män i Västeuropa helt slutat använda höga klackar och efter den franska revolutionen ska de, enligt BBC, ha blivit sällsynta på kvinnor också.

Men under mitten av 1800-talet hade fotografi börjat utvecklas och som så ofta med tekniskt utveckling var pornografin en viktig drivkraft. De höga klackarna syntes nu återigen på annars helt nakna kvinnor.

Cowboy-stövlar och platåskor har visserligen varit mode under korta perioder de senaste decennierna, men inte som den dominerande manliga statusmarkör de var på Karl II av England. Kanske kommer den tiden.

– Absolut. Det finns inget skäl att den höga klacken fortsätter tillskrivas nya betydelser även om vi kanske måste vänta på verklig jämställdhet först. Om det blir en symbol för verklig makt kommer män att vara lika villiga som kvinnor att bära dem, säger Elizabeth Semmelhack, förste intendent på Bata Shoe Museum i Toronto, till BBC.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.