Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/david-harenstam-vapenplatarna-ger-en-ovanlig-akustik/

Kultur

David Härenstam: Vapenplåtarna ger en ovanlig akustik

David Härenstam Foto: Annika Falkuggla

David Härenstam är gitarristen bakom Stockholm Chamber Music på Riddarhuset som drar igång för andra året med ny och gammal kammarmusik. Den första konserten äger rum den 9 oktober. 

Vilka är årets höjdpunkter?

– För mig personligen, att få uruppföra Anna-Lena Laurins stycke för stråk och gitarr. Det är chockerande vackert, som om Erland von Koch och Takemitsu fått ett barn som växt upp i Kina. Men att höra världscellisten Andreas Brantelid spela Bach, Nils-Erik Sparf spela Paganini och mezzosopranen Karin Lovelius, solist på Leipzig Opera, uruppföra Andrew Ford, känns ju också enastående.

Hur kommer det sig att ni hamnat just i Riddarhuset?

– En unik lokal, väggarna i Riddarhussalen täcks av 2 331 vapenplåtar i koppar vilket ger en ovanlig och vacker akustik. En sal med anor, J. H. Roman anordnade de så kallade kavaljerskonserterna där redan 1771. Riddarhusets personal är också så välkomnande och har verkligen lyft denna serie. Utan dem skulle detta inte bli bra!

Vad har du för nya projekt i pipeline?  

– Närmast skall jag spela Villa-Lobos och Rodrigos gitarrkonserter på några ställen samt turnera med Stina Ekblad. Jag vet att min agentur i Kanada just lägger upp en ny turné, men det får gärna vänta. Jag älskar att spela hemma i Sverige!