Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 16:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/david-lagercrantz-jag-greps-av-en-tvangstanke-1/

Kultur

David Lagercrantz: ”Jag greps av en tvångstanke”

02:49.

Exklusivt i DN. David Lagercrantz läser ur dagboken han skrev under arbetet med ”Det som inte dödar oss” - den fjärde boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

I ett och ett halvt år skrev David Lagercrantz på den fjärde boken i Millennium­serien. Det tog flera månader innan han vågade låta Lisbeth Salander göra entré. ”På nätterna ­drömmer jag om Lisbeth. Jag är livrädd för att inte göra henne rättvisa”, ­skriver han i dagboken.
Bild 1 av 4 I ett och ett halvt år skrev David Lagercrantz på den fjärde boken i Millennium­serien. Det tog flera månader innan han vågade låta Lisbeth Salander göra entré. ”På nätterna ­drömmer jag om Lisbeth. Jag är livrädd för att inte göra henne rättvisa”, ­skriver han i dagboken.
Foto: Beatrice Lundborg
Här kom boken till. David Lagercrantz skriver alltid vid arbetsplatsen hemma i sin vindsvåning på Södermalm i Stockholm. Vanligtvis sätter han i gång vid kvart över sex på morgonen. Här kan han vara hur ”excentrisk” han vill, dricka hur mycket kaffe han vill, gå och lägga sig när det passar. Här finns också två datorer, en som inte är uppkopplad – där boken skrevs (ett stenhårt säkerhetskrav från förlaget) och en uppkopplad där han sökte information och gjorde research för boken.
Bild 2 av 4 Här kom boken till. David Lagercrantz skriver alltid vid arbetsplatsen hemma i sin vindsvåning på Södermalm i Stockholm. Vanligtvis sätter han i gång vid kvart över sex på morgonen. Här kan han vara hur ”excentrisk” han vill, dricka hur mycket kaffe han vill, gå och lägga sig när det passar. Här finns också två datorer, en som inte är uppkopplad – där boken skrevs (ett stenhårt säkerhetskrav från förlaget) och en uppkopplad där han sökte information och gjorde research för boken.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 4
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 4
Foto: Beatrice Lundborg

För drygt två år sedan fick ­författaren David Lagercrantz det prestigefyllda uppdraget – att ta över stafettpinnen från Stieg ­Larsson och skriva den fjärde boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Den 27 ­augusti kommer resultatet.

DN Kultur publicerar i dag en dagbok om tillkomsten av ”Det som inte dödar oss” – ett av de största boksläppen i år.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in