Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/david-lagercrantz-jag-greps-av-en-tvangstanke-1/

KULTUR

David Lagercrantz: ”Jag greps av en tvångstanke”

2 min 49 sek. Exklusivt i DN. David Lagercrantz läser ur dagboken han skrev under arbetet med ”Det som inte dödar oss” - den fjärde boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.
Bild 1 av 4 I ett och ett halvt år skrev David Lagercrantz på den fjärde boken i Millennium­serien. Det tog flera månader innan han vågade låta Lisbeth Salander göra entré. ”På nätterna ­drömmer jag om Lisbeth. Jag är livrädd för att inte göra henne rättvisa”, ­skriver han i dagboken.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 4 Här kom boken till. David Lagercrantz skriver alltid vid arbetsplatsen hemma i sin vindsvåning på Södermalm i Stockholm. Vanligtvis sätter han i gång vid kvart över sex på morgonen. Här kan han vara hur ”excentrisk” han vill, dricka hur mycket kaffe han vill, gå och lägga sig när det passar. Här finns också två datorer, en som inte är uppkopplad – där boken skrevs (ett stenhårt säkerhetskrav från förlaget) och en uppkopplad där han sökte information och gjorde research för boken.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 4
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 4
Foto: Beatrice Lundborg

För drygt två år sedan fick ­författaren David Lagercrantz det prestigefyllda uppdraget – att ta över stafettpinnen från Stieg ­Larsson och skriva den fjärde boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Den 27 ­augusti kommer resultatet.

DN Kultur publicerar i dag en dagbok om tillkomsten av ”Det som inte dödar oss” – ett av de största boksläppen i år.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.