Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/david-lagercrantz-nya-bokserie-sald-till-20-lander/

Böcker

David Lagercrantz nya bokserie såld till 20 länder

David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: Hilda Arneback

Efter succén med Zlatan-biografin och därpå ”Millennium”-serien är David Lagercrantz nästa boksatsning redan en jätteaffär. Serien med fem kriminalhistorier om professorn och psykologen Rekke har redan sålts till 20 länder. 

Bakom den nya bokserien finns agenturen Brave New World, grundad av Jessica Bab och David Lagercrantz 2019. De har nu slutit ett femboksavtal med Norstedts för Rekke-historierna. Uppgörelsen beskrivs som med ”stor sannolikhet en av de större bokdealarna i modern svensk förlagshistoria”. 

Rekkeserien har redan sålts till tjugo länder och utkommer simultant över världen hösten 2021. Första boken väntas bli cirka 300 sidor lång.

– Rekke är huvudkaraktären i serien, han är professor och arbetar som psykolog. Det är kriminaldraman, fast med det som är typiskt för Lagercrantz författande – en väldigt skarp blick på samhällets strukturer, säger Jessica Bab till DN. 

Hon uppger att intresset för kommande tv- och filmproduktioner utifrån Rekke-böckerna är mycket stort.

– Bokserien kommer också att ha en blinkning mot Sherlock Holmes universum, men hur stor den blir vet jag inte, men de är mer klassiska kriminaldraman än nutida.

Under nästa år väntas också filmatiseringen av David Lagercrantz Zlatan-biografi bli klar. Spelfilmen ”Jag är Zlatan” produceras av B-Reel Films.