Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Dawit Isaak nominerad till Sacharovpriset

På onsdagen, då Dawit Isaak nominerades av Europas socialdemokrater till mottagare av Sacharovpriset, hade den eritreansk-svenske journalisten suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 5 835 dagar.
På onsdagen, då Dawit Isaak nominerades av Europas socialdemokrater till mottagare av Sacharovpriset, hade den eritreansk-svenske journalisten suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 5 835 dagar. Foto: KALLE AHLSÉN

Socialdemokraterna i Europaparlamentet nominerade på onsdagen Dawit Isaak till mottagare av Sacharovpriset för tankefrihet. Parlamentets svenska socialdemokrater har under fem år i rad förordat den i Eritrea fängslade eritreansk-svenske journalisten som värdig mottagare.

Nu blev den 52-årige Isaak alla europeiska socialdemokraters kandidat, vilket gläder socialdemokraten Marita Ulvskog, EU-parlamentariker sedan 2009.

– Dawit Isaak är journalist i ett land där tankefrihet inte har stort utrymme. Han har suttit fängslad mycket länge, utan rättegång sedan 2001, och hans hälsotillstånd är oklart. Men vi kan inte ge upp, vi måste fortsätta kämpa för att han ska friges, säger Marita Ulvskog.

Hon vill inte tro att det är omöjligt att Dawit Isaak kan infinna sig personligen, om han slutligen blir hela parlamentets mottagare av priset.

– Det kan man inte veta säkert, Dawit Isaak kan kanske komma. Och det finns stöd för hans namn även i andra politiska grupper här i parlamentet.

Marita Ulvskog säger att det praktiska i samband med utdelningen får lösas på de sätt som är möjliga.

– Eftersom det handlar om pristagare som befinner sig under speciella omständigheter är det laga efter läge som gäller. När Raif Badawi (saudisk bloggare, reds anm) som var mottagare häromåret kom hans fru hit och tog emot priset.

Europaparlamentets ledamöter nominerar kandidaterna till priset, uppkallat efter Andrej Sacharov, kärnfysiker, nobelpristagare, medborgarrättskämpe och dissident i dåvarande Sovjet.

En nominering måste stödjas antingen av en av partigrupperna – de är åtta till antalet – eller av minst 40 enskilda parlamentsledamöter.

Efter nominering utser parlamentets kommittéer för utrikesfrågor respektive bistånd tre finalister. Slutligen utses pristagaren bland dessa tre av ledarna för de tre största partigrupperna i parlamentet.

I oktober, vanligtvis, offentliggörs det vem som blivit mottagare av priset. Prissumman är 50.000 euro, motsvarande cirka 478.000 kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.