Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

De är årets sommarpratare

02:43. Alla människor har en berättelse, men bara 58 får chansen att berätta den i Sveriges Radio. Att bli utsedd till sommarvärd i P1 kan vara det närmaste man kommer ett fullvärdigt medborgarskap i svensk offentlighet.

En ishockeyspelare, en äventyrare, en överläkare, en fysiker och ett golfproffs sticker ut i en kritisk massa av kända musiker, komiker, konstnärer, dansare, journalister och författare på listan över årets sommarpratare.

Alla människor har en berättelse, men bara 58 får chansen att berätta den i Sveriges Radio. Att bli utsedd till sommarvärd i P1 kan vara det närmaste man kommer ett fullvärdigt medborgarskap i svensk offentlighet.

När landets mest omsusade radioprogram nu avslöjar listan på årets sommarpratare är det som vanligt en blandad kompott, men med hög representation från kulturvärlden: en ishockeyspelare, en äventyrare, en överläkare, en fysiker och ett golfproffs sticker ut i en kritisk massa av kända musiker, komiker, konstnärer, dansare, journalister och författare.

De tidigare sommarvärdarna Jason Diaketé och Mustafa Can kommer att inleda respektive avrunda programserien. Den förra talade senast för tre år sedan medan den senares sommarprogram om sin mor 2003 blev dubbelt prisbelönat. Jason Diakaté, även känd som Timbuktu, kommer att prata om sina erfarenheter av rasism och om varför han tidigare i år ställde sig i riksdagen för att visa upp sitt svenska pass.

Sommars programchef Bibi Rödöö lyfter särskilt fram 24-årige internetfenomenet Felix ”PewDiePie” Kjellberg, som med sina datorspelskommentarer på Youtube lär ha blivit världens mest sedda person på internet.

Filantropen Marianne Bernadotte kommer att prata på sin 90-årsdag den 15 juli. Prinsessan Anna von Bayern ska på 100-årsdagen av första världskriget berätta om ett liv mellan Tyskland och Sverige. Rapparen Linda Pira kommer att dela med sig av tankar kring sin barndom. Teaterchefen Martina Montelius ska berätta varför hon hela sitt liv varit rädd för fel saker, som ”för att handla pinsamma saker i affären, men inte för att sjunga a cappella på skånska inför publik”.

Eftersom det är valår får inga politiker vara med. Däremot är andra sorters makthavare inbjudna, som finansmannen Björn ”Nalle” Wahlroos och nya ärkebiskopen Antje Jackelén.
På årets lista finns också inte mindre än två DN-kritiker. Johan Croneman lovar att leverera den hårda sanningen om 70-talet medan Po Tidholm kommer att prata Norrland och samhällsstrukturer.

”Sommar i P1” har premiär på midsommardagen, lördag 21 juni kl 13.00 och sänds dagligen hela sommaren till och med söndag 17 augusti. Programmen finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se samt i appen Sveriges Radio Play.

I år fyller programmet 55 år. Första gången det sändes år 1959 var Tage Danielsson underhållningschef på radion och hade beställt ett program med ”lätt musik och prat med mening i”.

Fakta. Sommarvärdar i datumordning

Juni
21 Jason Diakité
22 Sanna Nielsen
23 Nathalia Edenmont
24 Johan Croneman
25 Antje Jackelén
26 Johan Theorin
27 Simon Kyaga
28 Ingalill Mosander
29 Fredrik Wikingsson
30 Anders Bárány

Juli
1 Helene Ripa
2 Evabritt Strandberg
3 Andreas Dregen
4 Morton Narrowe
5 Edda Magnason
6 Lars Palmgren
7 Linda Nordin
8 Kjell Westö
9 Linda Pira
10 Fredrik Rydman
11 Sofia Helin
12 Jeppe Wikström
13 Börje Salming
14 Therése Söderlind
15 Marianne Bernadotte
16 Sebastian Kirppu
17 Navid Modiri
18 Martina Montelius
19 Jonas Eriksson
20 Monika Ahlberg
21 Athena Farrokhzad
22 Per Fritzell
23 Baker Karim
24 Mette Rode Sundström
25 Oskar Kihlborg
26 Christian Falk
27 Åsa Larsson
28 Anna von Bayern
29 Po Tidholm
30 Caroline Winberg
31 Henrik Stenson

Augusti
1 Gunilla Palmstierna-Weiss
2 Steve Angello
3 Bea Uusma
4 Nina Lagergren
5 Jesper Rönndahl
6 Alban Nwapa
7 Bea Szenfeld
8 Bi Puranen
9 Felix Kjellberg
10 Annie Wegelius
11 Agnes Wold
12 Björn Wahlroos
13 Gunhild Carling
14 Svante Pääbo
15 Karin Hermansson
16 Loa Falkman
17 Mustafa Can

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.