Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 03:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/de-ar-de-forsta-som-far-michael-nyqvists-pris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

De är de första som får Michael Nyqvists pris

Foto: Magnus Hallgren

Priset till Michael Nyqvists ära har delats ut för första gången vid en ceremoni på Confidencen under torsdagskvällen. Skådespelaren Vicky Krieps från Luxemburg och Arabiska teatern i Stockholm är de första pristagarna.

Efter Michael Nyqvists död den 27 juni förra året bildades en stiftelse i den folkkäre skådespelarens namn. Stiftelsen ska varje år dela ut Michael Nyqvist foundation award till någon som verkar i hans anda. Syftet är ”att hylla skådespelarkonsten och dess förmåga att överbrygga avstånd och motverka konflikter mellan människor”.

Vicky Krieps
Vicky Krieps Foto: Mario Cartelli / SplashNews.com
Helena Al-Janabi är konstnärlig ledare för Arabiska teatern.
Helena Al-Janabi är konstnärlig ledare för Arabiska teatern. Foto: Ibrahim Muhanna

I år delas priset mellan en internationell skådespelare och en svensk teaterinstitution. Vicky Krieps från Luxemburg får priset för sitt ”självlysande skådespeleri och strävan efter autenticitet”. Hon har bland annat hyllats för sin insats i filmen ”The phantom thread” men medverkar också i bioaktuella ”The girl in the spider's web”. 2015 spelade hon och Michael Nyqvist mot varandra i filmen ”Colonia”. Hon får även 30.000 kronor i pris.

Den andra pristagaren är Arabiska teatern i Stockholm, som är den enda arabisktalande teatergruppen i Europa. I motiveringen nämns dess uttalade syfte att ”motverka utanförskap och förhindra att konflikter från hemländerna upprepas i Sverige. Arabiska teatern gör skillnad.” Teatern får 50.000 kronor i pris.

Hur känns det att få priset?

– Det är sorgligt. Det är omtumlande. Vi saknar Michael, säger Helena Al-Janabi, konstnärlig ledare för Arabiska teatern.

Vad betyder det för teatern att få priset?

– För Arabiska teatern innebär det ett stort ansvar. Ansvar att skapa fantastisk teater och film här i Sverige på arabiska. Ansvar att försöka påverka och verka för ett bättre samhälle och bra liv för de många nyanlända, flyktingar och arabisktalande som lever här nu. Ansvar att gestalta våra liv här på teaterscenen och i film. Ansvar att hedra Michael Nyqvists minne i vårt arbete. Han gjorde faktiskt en pjäs en gång som direkt har inspirerat oss i ett framtida projekt, säger hon.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.