Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

De gör en svensk version av ”Serial”

Radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson leder nya podradioserien ”Spår”.
Radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson leder nya podradioserien ”Spår”. Foto: Lisa Mattisson

Den amerikanska podcasten ”Serial” blev en världssuccé och fick lyssnarna att engagera sig i ett mordfall. Nu kommer en svensk version, där radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson försöker reda ut Kalamarksmordet.

Det sitter lappar med namn och ansikten upptejpade på väggen i radiostudion på produktionbolaget Ljudbang. ”Offren”, ”rättskriminalaren”, ”grottforskaren”, ”advokaten” – det ser ut som en scen i en amerikansk kriminalfilm där någon har blivit lite för besatt av att hitta sanningen. I mitten finns bilden på Kaj Linna: ”Gärningsmannen, Tidaholmsanstalten”.

Kaj Linna är dömd till livstids fängelse för mordet på en man och misshandel av mannens bror i Kalamark utanför Piteå 2004. Själv har han alltid nekat. Det här är fallet som radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson ska försöka reda ut i nya podradioserien ”Spår”, den kanske mest ambitiösa svenska podcastsatsningen hittills. Förlagan är amerikanska ”Serial” som i höstas nystade i mordet på en tonårstjej i Baltimore och blev en enorm succé i USA och resten av världen. Både Anton Berg och Martin Johnson är rutinerade radiodokumentärmakare för Sveriges Radio. Men nu satsar de på ett längre format om fem avsnitt, och ”Spår” produceras för och finansieras av podcastappen Acast.

Berg och Johnson har jobbat med projektet sedan i november, och gått igenom tusentals sidor förundersökningsprotokoll. När vi ses i radiostudion på produktionsbolaget håller de på att planera en resa till Piteå för att testköra en bilsträcka som var relevant för utredningen.

Foto: Lisa Mattisson

– Vi kommer att ta med lyssnaren genom en mordundersökning som enligt många har gått snett. Det här är ett ganska typiskt svenskt brott, ett rån som gått fel ute i obygden. Det är ett brott som skakat en hel bygd, gjort folk otrygga och delat upp dem i olika läger. Men man skildrar aldrig sådana här brott i litteraturen eller popkulturen – det är för oglamoröst, säger Anton Berg.

Den tveksamma domen mot Kaj Linna har tidigare uppmärksammats bland annat av DN:s Stefan Lisinski som också kommer att intervjuas i ”Spår”. Lisinski skrev redan 2006 om ett vittnesmål som omöjligt kunde stämma. Men Anton Berg och Martin Johnson säger att det finns trådar kvar att dra i som inte riktigt retts ut.

– Vi har hittat spår som är intressanta att följa, säger Martin Johnson.

– Det vi lärt oss med ”P3 Dokumentär” är att vad som är ny kunskap beror på vem som lyssnar. Det som skrivits om Kaj Linna-fallet är typisk kriminaljournalistik, medan vi kommer att röra oss ut mot radio­reportageberättandet. Vi passar oss noga för att säga att vi ska lösa brottet. Men det finns detaljer som advokaten avslöjat för mig som inte stått i någon tidning. Om hälften av det stämmer, är det tunga grejer, ­säger Anton Berg.

Foto: Lisa Mattisson

Är er utgångspunkt neutral, eller utgår ni från att Kaj Linna blivit orättvist behandlad?

– Det finns egentligen ingen teknisk bevisning, någon har pekat ut honom, och den personen har en tvivelaktig agenda. Att man i ett rättssamhälle kan gå enbart på någons utpekande är intressant, och något som alla i Sverige borde tycka är otäckt. Men jag har sagt till Kaj och hans advokat att vi inte är ute efter att fria honom. Det kanske händer ändå. Eller också kommer vi fram till att polisen gjort ett utmärkt jobb, säger Anton Berg.

Det som gjorde förlagan ”Serial” till en framgång – lyssnarnas enorma engagemang i fallet – har också lett till kritik mot programmet. Redaktionen visste inte var serien skulle sluta när den började sändas. Under säsongens gång började privat­spanare på nätet leta upp de verkliga människorna i serien, hängde ut dem med namn och postade länkar till deras Facebookprofiler. Fallet fick egna ben, vilket ledde till diskussioner om ”Serial”-redaktionens pressetiska ansvar.

– Vi har tänkt jättemycket på de frågorna. Vi förproducerar programmen, så vi kommer att veta i avsnitt ett ungefär var serien kommer att landa. Det gör moraliska och journalistiska dilemman mer hanterbara, säger Martin Johnson.

Men duon kommer ändå att hålla dörren öppen för tips från allmänheten och inblandade, och dyker nya uppgifter upp under seriens gång så är de beredda att ändra sig.

– Vi har sagt att vi gör färdigt fyra avsnitt och håller det femte öppet, säger Anton Berg.

– Och händer det något drastiskt tre veckor senare får vi väl göra ett nytt program och dänga ut det. Det här är första gången vi inte behöver bry oss om sändningstider och tablåer, det är otroligt spännande. Det öppnar upp en kreativ kraft, säger Martin Johnson.

Foto: Lisa Mattisson

Martin Johnson och Anton Berg förhandlade med Sveriges Radio om att göra ”Spår” för dem, men valde till slut att gå till podcastappen Acast.

– Vi fick ett bemötande från Acast som var ”wow”. Allt från deras tekniska lösningar, till att de litar på oss som producenter. Vi tror att vi kan bryta ny mark i radioberättandet, och att Acasts teknik och publik kan ge oss en bättre förutsättning, säger Anton Berg.

Men ni får inte hjälp av Sveriges Radios varumärke?

– Nej, lyssnarnas förtroende för SR är enormt högt, så är det. Det får vi inte gratis, säger Anton Berg.

– Men vi förlitar oss på vår ackumulerade erfarenhet genom åren och vår tilltro till de här berättelserna. Vi kommer ändå att kunna förmedla det förtroendet till lyssnarna. Det är annorlunda tider nu. Det är inte bara public service som står för ljudberättandet, det finns andra fönster också, säger Martin Johnson.

Fakta.”Spår”

 • Anton Berg har producerat över tjugo P3 Dokumentär, bland ­annat om helikopterrånet i Västberga och Göteborgskravallerna.
 • Martin Johnson har gjort flera dokumentärer för P1, BBC, RTE och norska NRK, bland annat om svininfluensavaccinet.
 • Podcasten ”Spår” kommer att försöka reda ut ett mord som skedde 2004 i Kalamark utanför Piteå. Kaj Linna dömdes för mordet 2005 till livstids fängelse och avtjänar straffet på Norrtäljeanstalten. DN:s Stefan Lisinski var en av de första att skriva om rättsfallet och ifrågasätta bevisningen som ledde till att Linna blev fälld, och Lisinski kommer också att intervjuas för ”Spår”.
 • ”Spår” görs av Anton Berg och Martin Johnson, och är en samproduktion av bolagen A One och Ljudbang för podcastföretaget Acast. Acast är en distributör av poddar, och ”Spår” är den första satsningen som Acast finansierar.
 • Första säsongen kommer att vara gratis att lyssna på. Den blir fem avsnitt lång, med 25–30 minuter långa avsnitt, och har premiär i maj. Det är också klart med en andra säsong som kommer att fokusera på ett annat rättsfall och preliminärt sänds senare i år.

Fakta.Trend att skildra brott.

 • Dokumentära skildringar av verkliga brott är en stark trend. Den 20 januari hade TV3:s programserie ”Mordet” premiär.
 • ”The Jinx” på HBO är en dokumentär om Robert Durst, arvingen till ett mäklarimperium i New York, som vid tre tillfällen åtalats för mord, men frikänts.
 • ”Kvinnoregistret” är en mini­reportageserie som Ekot i SR gjort om Stockholmspolisens hemliga register med kvinnor som anmält att de blivit misshandlade.
 • Flera böcker i skärningspunkten mellan litterärt reportage och spänningsroman har utgivits, till exempel Tobias Barkmans ”Jakten på en mördare” (2009) om Hélen-mordet i Hörby. Roberto Savianos ”Gomorra” (2006) ­eller Truman Capotes ”Med kallt blod” (1966) räknas som ­klassisk true crime-litteratur.

Fördjupning.Läs mer om podcasts och ”Serial”

 • Tidigare rapportering. Chans till resning i ”Serial”-fall: Adnan Syed, som är dömd för mord i rättsfallet som blivit internationellt känt genom podcasten ”Serial” får en ny chans att överklaga sin dom. En domstol i Maryland har gått med på att pröva om fallet ska tas upp igen. Läs artikeln 
 • Reportage. När verkligheten blir fiktion: Att verkligheten överträffar dikten gäller i högsta grad mord och andra brottsliga gärningar. Efter den internationella succén med podden ”Serial” hakar nu tv-serier, böcker och andra medier på trenden att skapa fiktion av verkliga fall. Läs reportaget 
 • Kommentar. Kristofer Ahlström: ”Serial” gör rollfigurer av människor: ”Berättelsen slutar att vara ett tragiskt mordfall och blir en spännande story, en nagelbitande ”who­dunnit” som lånar fiktionens grepp och skapar ett kryphål ut ur verkligheten: vi pratar om ”Serial” som om den vore en HBO-serie.” Läs kommentaren 
 • Lista. Lysande lyssning – här är nätets 27 bästa podcasts: Enligt en undersökning tidigare i år lyssnar drygt 1,5 miljoner svenskar på poddsändningar i olika former. Men vilka får man inte missa? DN:s Hanna Fahl och Kristofer Ahlström guidar till nätets 27 bästa poddsändningar, i sju olika kategorier. Läs artikeln 
 • Här kan du lyssna på ”Serial” 
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.