Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

De kan vinna Nobelpris – enligt spelbolagen

02:00. Så utses pristagaren av Nobels litteraturpris.

De två senaste årens Nobelpristagare i litteratur har överraskat, men nio av tio vinnare finns bland spelbolagens lågoddsare. I år tror de på Ngũgĩ wa Thiong'o och Haruki Murakami.

Tiden är vår spelpartner, sade Nobelvinnaren José Saramago, och den håller alla korten i sin hand. Klockan 13 slås Börshusets vita dörr upp och vi får veta vem som tilldelas årets litteraturpris, men vadslagningen pågår in i det sista.

Till skillnad från många andra litteraturpriser offentliggörs inte nomineringslistan inför utdelningen av Nobelpriset i litteratur. Detta, i kombination med Alfred Nobels inte helt tydliga uppmaning om att hedra ”det utmärktaste i idealisk rigtning”, gör att det spekuleras in i det sista om vem pristagaren blir.

DN frågar: Vem vill du ska få Nobelpriset i litteratur år?

De två senaste årens överraskande val har ytterligare försvårat gissandet. För två år sedan vann dokumentära romanförfattaren Svetlana Aleksijevitj, och förra året vann musikartisten Bob Dylan. Oddsen var i båda fallen mycket höga när omröstningen startade – men kröp nedåt när spelsajterna stängde. Svetlana Aleksijevitj slutade exempelvis på två gånger pengarna på Ladbrokes. Samma spelbolag kom fram till att nio av tio pristagare hade odds på högst tio gånger pengarna.

I år hade de flesta spelbolag stängt vadslagningen under torsdagen, förutom Unibet som tog emot vad till klockan tio i förmiddags. Där låg nigerianske Ngũgĩ wa Thiong'o och japanske Haruki Murakami i topp, på fyra gånger pengarna, följda av kinesiske Yan Lianke på fem, och kanadensiska Margaret Atwood på drygt sex.

Läs mer: Fem andra kulturskapare som Akademien bör tänka på

Karl-Ove Knausgårds odds gav åttio mot ett, och den som vill kasta sig ut för tusen famnars djup kan satsa pengarna på Donald Trump och Kanye West. Om West själv skulle bli förvånad är oklart. Han har bland annat sagt: ”Jag är Guds kärl. Men min största smärta i livet är att jag aldrig kommer att kunna se mig själv live.”

Läs mer: Därför blev Borges aldrig Nobelpristagare i litteratur

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.