Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

De ska få fart på ”Så ska det låta”

Angelica Alm, Marika Willstedt och Peter Settman.
Angelica Alm, Marika Willstedt och Peter Settman. Foto: Mårten Levin / Leica Camera AG
Nästa fredag startar den 16:e säsongen av ”Så ska det låta” i Sveriges Television. Den här gången med två nya lagledare, pianisterna Marika Willstedt och Angelica Alm vid var sin flygel.

– Jag tycker att vi har gjort ett helt nytt program. Det blev mycket större förändring än jag trodde att ta in två nya pianister, säger programledaren Peter Settman, som gör sin sjätte säsong av ”Så ska det låta”.

– Angelica och Marika är inte bara fantastiska musiker utan även otroliga lagledare. De har verkligen lyft sina lag när det börjat gå dåligt och det är viktigare än man tror för hela programmet. Dessutom är de mer slängda i käften, är uppe på dansgolvet och tar större plats. Det är väldigt kul.

Båda lagledarna är uppvuxna i musikerfamiljer och har erfarenhet av olika genrer. Marika Willstedt spelar flera instrument, har jobbat med artister som Darin, Niklas Strömstedt och Wille Crafoord och har tidigare varit kapellmästare i ”Grynets megashow”. Dessutom spelar hon med i syntpopiga bandet O’spada och norska bandet Cocktail Slippers.

– Det har varit fantastiskt kul att spela in ”Så ska det låta”. Det har varit väldigt bra kemi mellan oss och jag tror att publiken kommer att märka det, säger hon.
Angelica Alm har arbetat som sång- och pianoartist i tio år, men det här är hennes första stora tv-produktion.

– Det var lite nervöst innan, men det släppte redan första inspelningsdagen när jag förstod att det här skulle bli väldigt bra. Det har nästan inte känts som ett jobb, för att det har varit så lustfyllt, säger hon.

Hur har ni förberett er?
– Jag har förberett mig för det här sedan jag började jobba som musiker. För att inte fastna i en genre brukar jag alltid be publiken önska låtar och det har gett mig en bred repertoar. säger Angelica Alm.

– Jag lyssnade in mig på artisternas senaste plattor. I övrigt kan man inte förbereda sig så mycket, hela programmet hänger ju på att det ska vara spontant, säger Marika Willstedt. Det är väldigt utmanande att vad som helst kan hända, och det är det som gör det så roligt. Jag är ganska orädd och prestigelös som person. Det gör inget om jag spelar fel på några ackord, eller om det är en svår låt som jag inte kan, man får bjuda på det. Publiken vet att vi inte har förberett låtarna. Det är lika mycket en överraskning för oss och jag tror att det är därför så många älskar det här programmet.

En annan nyhet den här säsongen är tvekamperna. I ett avsnitt står kampen mellan två kompispar, i ett annat mellan två släkter när Lill-Babs och Malin Berghagen möter Ann-Louise Hansson och hennes dotter Josefin Glenmark.

I första avsnittet ställs pop mot disco, när Stylemedlemmarna Tommy Ekman och Christer Sandelin tävlar mot Alacazars Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund.

Det här är sjunde gången Andreas Lundstedt är med i programmet.

– Det här var roligaste gången hittills eftersom vi fick vara med hela bandet, säger han. Det var jättekul att möta Style, jäklar vad de kör. Vi gillar ju den här typen av program och har vinnarskalle alla tre.

– Men det är även kul att få visa att vi inte bara är popsnören, vi kan sjunga annat också.

Här är alla tävlingsdeltagarna i vårens ”Så ska det låta”

18 mars – Style (Tommy Ekman och Christer Sandelin) mot Alcazar (Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund).
25 mars – Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Malin Berghagen mot Ann-Louise Hanson och Josefin Glenmark
1 april – Linda Pritchard och Erik Segerstedt mot Helena Josefsson och Brolle.
8 april – Lotta Engberg och Thomas Petersson mot Lena-Maria Klingvall och Fredrik Swahn.
15 april – Nanne Grönvall och Jessica Andersson mot Lasse Kronér och Claes Malmberg.
22 april – Kikki Danielsson och Sören ”Sulo” Karlsson mot Linda Bengtzing och Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
29 april – Niklas Strömstedt och Pernilla Andersson mot Caroline af Ugglas och Ralf Gyllenhammar
6 maj – Tina Leijonberg och Albin Flinkas mot Sara Löfgren och Patrik Isaksson.
13 maj – Jill Johnson och Stefan Gunnarsson mot Viktoria Tolstoy och Jakob Samuel.
20 maj – Jasmine Kara och Eric Gadd mot Anna Sahlene och Magnus Carlsson.
27 maj – Joacim Cans och Roger Pontare mot Hanna Hedlund och Kalle Moraeus.
3 juni – Erica Sjöström (Drifters) och Casper Janebrink (Arvingarna) mot Melissa Williams (Zlips) och Peter Larsson (Larz-Kristers).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.