Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/de-vann-vm-i-hip-hop-nu-kommer-filmen-om-niki-och-martha/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

De vann VM i hip hop – nu kommer filmen om Niki och Martha

Niki Tsappos och Martha Nabwire blev de första kvinnorna att bli världsmästare i hiphop vid streetdancetävlingen Juste Debout i Paris. Nu har framgångarna blivit en ”coming-of-age”-dokumentär i regi av Tora Mårtens.

”Stockholm, Sweden – are you ready for the hip hop?” säger speakerrösten. Till en dansande publiks stora jubel kommer Niki Tsappos och Martha Nabwire in på scenen och levererar en dans som får domarna att enhälligt rösta fram dem i deras första dansbattle.

Scenen, från streetdancetävlingen Juste Debouts uttagning i Stockholm år 2010, är den första i dokumentärfilmen ”Niki & Martha” som har biopremiär den 22 januari. Uttagningen var första gången regissören Tora Mårtens filmade de två dansarna som hon skulle komma att följa under fem års tid.

– När jag såg Martha och Niki dansa som duo där blev jag helt knockad. Det var en magisk kväll som alla som var där fortfarande pratar om, säger Tora Mårtens.

Foto: Magnus HallgrenNiki och Martha med regissören Tora Mårtens. Foto: Magnus Hallgren.

Det var efter att Tora Mårtens hade sett en Youtubevideo där Martha Nabwire dansade som hon bad om och fick tillåtelse att provfilma duon under deltävlingen i Stockholm. Väl där slog Niki Tsappos och Martha Nabwire, som bara dansat någon månad tillsammans, ut alla övriga tävlande och gick vidare till världsmästerskapet i Paris.

– Den kvällen: det var wow! Den känslan förväntade jag mig aldrig. Jag kommer alltid att minnas den kvällen, säger Martha Nabwire.

Både Niki och Martha har haft med sig dansen genom livet. Martha Nabwire växte upp i Uganda och kom till Sverige som trettonåring.

– Dansen har varit som terapi för mig. Jag har aldrig brytt mig om ifall någon tycker jag är bra. När jag kom till Sverige var jag jätteblyg. Jag kunde inte svenska så bra och sa inte så mycket för jag var rädd att det skulle låta fel. Men i dansen kände jag mig bekväm.

Niki Tsappos adopterades från Etiopien som liten. Hon håller med om att dansen har kunnat fungera som terapi.

– Jag har alltid haft ett behov av att dansa och röra mig till musik. I Sverige känns det som att så mycket utgår från det mentala. Det kan vara begränsande – därför är det schyst att kunna vara i kontakt med sin kropp och uttrycka sig på ett fysiskt plan.

Foto: Magnus HallgrenÖver fem år har gått sedan den där kvällen på deltävlingen. Och mycket har hänt för de båda dansarna. I finalen i Paris blev de historiska genom att bli de första kvinnliga världsmästarna i hiphop - en dansscen som varit väldigt mansdominerad.

Dokumentärfilmen följer duon från den första extasen vid finaltävlingen, genom en stark yrkes- och vänskapsrelations utveckling från den första ”förälskelsen”.

– Filmen är uppbyggd som en kärlekshistoria. Först är man så inne i ett vimmel och en förälskelse i dansen. Men sedan när det har lagt sig börjar man märka sina olikheter. Då kommer verkligheten smygande, säger Tora Mårtens.

Martha Nabwire och Niki Tsappos började märka att de ville åt olika håll. I filmen skildras de svåra valen mellan att bara fortsätta som förut och att verkligen följa det man själv vill. Till slut brister det för duon. Och i dag har de gått skilda vägar.

– Vår relation var lite som en tornado. Det snurrade så himla fort i några år, och sen helt plötsligt slutade det att snurra, säger Niki Tsappos.

Martha Nabwire tror att det var bra att de vågade avsluta relationen när de insåg att de inte längre ville åt samma håll.

– Det blev för mycket. Jag tror Niki var mer redo för framgångarna och uppmärksamheten. Så det var bättre att hon verkligen fick göra det hon ville, utan att jag höll tillbaka henne, säger Martha Nabwire.

Foto: Magnus Hallgren– Vi har förhållit oss väldigt olika till allt som hänt. Men jag känner en sorg att vår vänskap inte kunde överleva att vi ville olika saker yrkesmässigt, säger Niki Tsappos.

Båda fortsätter med sin passion för dansen. Och de är nöjda med var de befinner sig i dag. Niki Tsappos dömer i årets Juste Debout. För första gången bedöms världsmästerskapet av en jury helt bestående av kvinnor.

– Det är en stor grej inom vår scen att döma den tävlingen. Och nu är första gången de har fyra kvinnor som dömer. Förut har det bara varit snubbar. Det är stort.

Martha Nabwire är baserad i Frankfurt där hon tillsammans med sin pojkvän driver projekt för att ge nyanlända flyktingar möjlighet att kunna hitta det självförtroende som Martha själv fick genom dansen.

– Jag känner att jag är exakt där jag ska vara nu. Jag har lugnet och är bekväm och glad.

Att filmen om dem ska visas på bio är något som gör dem båda nervösa.

– Att visa något som är så personligt för hela världen är svårt. Men samtidigt tror jag att många behöver ta till sig vårt budskap, säger Martha Nabwire.

Niki Tsappos håller med.

– När vi visat filmen har jag förvånats över att folk som jag ser som min motsats har blivit så berörda. Typ äldre vita män har gråtit och kunnat relatera. Det känns jättestort och verkligen fint att folk kan se sig själva i oss fast de lever helt andra liv.

Så vad är budskapet?

– Det finns många. Man får tolka den på det sätt som man är redo för, säger Martha Nabwire och skrattar.

Foto i text: Magnus Hallgren.

”Niki & Martha”.

Regi: Tora Mårtens.

Filmen hade världspremiär vid Nordisk Panorama i Malmö och tilldelades Honorary mention Nordic documentary award. Den har visats på IDFA (International documentary film festival Amsterdam).

Den 22 januari får filmen Martha & Niki svensk biopremiär genom Folkets Bio.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.