Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Debaser blir kvar i Medborgarhuset – utan musik

Konsertscenen Debaser Medis tvingas flytta.
Konsertscenen Debaser Medis tvingas flytta. Foto: Tove K Breitstein/REX

Klubben och livescenen försvinner, men en restaurangdel utan musikinriktning får lov att finnas kvar i huset. ”Självklart är vi inte nöjda”, säger Debasers vd Annelie Telford.

I veckan kom beskedet att Debaser Medis förlorar sin lokal till följd av en omfattande renovering av Medborgarhuset. Under tre år ska bland annat badet rustas upp och biblioteket och Kulturskolan få större lokaler. Fler öppna torg och kaféytor ska också byggas i huset.

— Grundfrågan är ju egentligen inte Debaser utan att hela huset ska göras om för att öka tillgängligheten. Problemet är livescenen. Hade vi valt att ha kvar den, vilket så klart hade varit en möjlighet, hade vi behövt ljudisolera den nya lokalen för närmare hundra miljoner kronor. Det är helt enkelt ingen som vill betala det, säger ordförande i fastighetsnämnden Jan Valeskog (S).

Varför kan inte Debaser vara kvar i sin nuvarande lokal?

— Huset måste byggas om. Behåller man lokalen som den är får vi inte till mötesplatsen. Vi kan inte lägga en massa pengar på en dålig lösning.

Debaser kommer att finnas kvar även i det nya huset i form av en mindre restaurangdel, som däremot varken kommer att erbjuda livemusik eller klubbkvällar.

— Det blir inte någon musik alls. Självklart är vi inte nöjda. Bara för att vi har tackat ja till den här lokalen betyder det inte att vi inte vill ha kvar vår livescen. Det är inte restaurangverksamhet vi är unika för, säger Debasers vd Annelie Telford.

Frågan om musikdelen kvarstår att lösa. Fler konsertscener i mellanstorlek i centrala Stockholm behövs, konstaterar Jan Valeskog och säger att nämnden är optimistiska kring en lösning.

— Vi tittar på flera alternativ. Samtidigt vet vi att i tätbebyggda områden så har du bullerstörningar. Personligen tror jag på Slakthusområdet som en lösning.

Det är inte bara publiken som har upprörts över nyheten att Debaser Medis går i graven. När politikerna i nästa vecka ska klubba igenom beslutet om husets framtid kommer Liberalerna att kräva att planen arbetas om.

— Vi blev väldigt förvånade när ärendet kom här i veckan. Intentionen har alltid varit att ha kvar Debaser. Vi förstår att folk är upprörda och förbannade, det är vi också, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden. Han hänvisar till ett beslut som togs i nämnden 2014 om att Debaser fyller en viktig roll i huset, och ska göra så även i framtiden.

Hur ser ert förslag ut på en lösning?

— Det får vi så klart titta på, vilka kvadratmeter man har att röra sig med och vilka som tillkommer. Men att slänga ut den uppskattade livescenen, som man dessutom tidigare har lovat ska få vara kvar, är smått skandalöst, säger Rasmus Jonlund.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.