Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Debaser Medis tvingas stänga

Annelie Telford, vd på Debaser.
Annelie Telford, vd på Debaser. Foto: Eva Edsjö

Klubben och livescenen Debaser Medis i Stockholm kastas ut ur Medborgarhuset. ”Idiotiskt”, tycker Debasers vd Annelie Telford. 

Medborgarhuset ska renoveras och när huset öppnar igen om tre år står Debaser Medis utan konsertlokal, skriver Södermalmsnytt. Det är andra gången Debaser tvingas lämna lokaler i Stockholm, sedan klubben på Slussen stängdes 2013.

Debaser Medis har känt till planerna på en omgörning sedan 2013, men det var först under gårdagen som det definitiva beslutet blev offentligt.

– Det har varit en jättelång process där vi har protesterat hejvilt hela vägen. Alla politiker har konsekvent sagt att de självklart ska lösa Debasers fråga. Men nu blir det så här ändå, säger Debasers vd Annelie Telford till DN.

Hon betonar hur svårt det är att hitta en mellanstor konsertlokal för omkring tusen personer som ligger centralt men samtidigt inte stör grannar. Än så länge är det enda erbjudandet från Stockholms stad en lokal utanför tullarna.

– Beslutet är idiotiskt. Det är inte svårt att placera en biblioteksverksamhet i jämförelse med att placera en central konsertverksamhet. Staden har flera musikarenor, men den här mellanstorleken existerar knappt. Och man ser till att göra sig av med en av de få som finns.

Vad händer nu?

– Vår bild är att vi kommer att åka ut ur Medborgarhuset, beslutet kommer inte att förändras. Staden ska ta fram en ersättningslokal åt oss har de sagt. Vår bild är att det lär bli en väldigt svår uppgift, säger Annelie Telford.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.