Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/debaser-strand-hotas-av-stangning-kontraktet-sags-upp/

Kultur

Debaser Strand hotas av stängning – kontraktet sägs upp

Monster Magnet på Debaser Strand i maj 2018. Foto: Helena Larsson/TT

Debaser Strand i Stockholm hotas av nedläggning. En bit av gatan vid Hornstulls strand som utgör tak för konsertlokalen ska undersökas inför en sannolik renovering.

I ett pressmeddelande skriver vd Annelie Telford att hon trodde att Debaser var ”klara med att argumentera för vår överlevnad med Stockholms Stad men tyvärr hade vi fel. Ännu en gång är vi nu uppsagda för avflyttning när vårt nuvarande kontrakt går ut den 30 sep 2020”.

Blir nedläggningen ett faktum är det tredje gången som Debaser mister en konsertlokal i centrala Stockholm. Tidigare har Debaser Slussen och Debaser Medis stängts ner.

”Denna gång innebär det att de stänger ner företaget helt och hållet och 18 år av ihärdigt konsertarrangerande går i graven”, skriver Telford i pressmeddelandet.

Enligt Debasers vd Annelie Telford beror uppsägningen den här gången på att en bit av gatan vid Hornstulls strand som utgör tak för konsertlokalen behöver tillsyn, ”kanske inte just nu, men någon gång inom de närmsta 2 -10 åren”.

Annelie Telford menar att Debaser har sökt hyresvärden FSK sedan augusti 2018 för att teckna nytt hyreskontrakt att gälla efter det nuvarande kontraktet har löpt ut. Via telefon fick de i förra månaden dock veta att Debaser kommer att sägas upp då Trafikkontoret behöver komma åt lokalen för att kontrollera taket/vägbanan. Hur lång renoveringstiden beräknas bli är i dagsläget inte känt.

Annelie Telford säger att det under ett möte i måndags med FSK, Trafikkontoret och Debaser framkom att vägbanan ska inspekteras, men att någon renovering inte finns med i Trafikkontorets nuvarande budget utan är något som ska beslutas om längre fram.

Vad är oddsen för en bra lösning för Debaser?

– Det vet jag inte, men vi har ju inte så goda tidigare erfarenheter sedan tidigare, säger Telford till DN.

– Det som å andra sidan är positivt är att det här just har landat på politikernas bord och vi har fått en positiv vibb från Trafikborgarrådet, Fastighetsborgarrådet och Kulturborgarrådet. Det som är negativt är att det nu är väldigt kort tid att agera på för vi har så långa ställtider för vår verksamhet. Vi håller just nu på att boka musikakter för september och oktober 2020. Ska vi ut från våra lokaler den tiden så måste vårt bokande upphöra redan nu och vi vet att det brukar gå långsamt för stadens förvaltningar att hantera sådana här frågor. Och betonganalysen som ska göras i höst/vinter kommer att ta tre månader att få svar på.

Det här riskerar bli tredje gången ni mister en lokal – vad tänker du om Stockholm som musikstad?

– Det finns en väldigt dålig samordning här. Staden borde ta fram en plan för hur den tänker kring musik- och kulturverksamheten till sina förvaltningar. I dag tas det beslut på tjänstemannanivåer som politiken inte ens hänger med på hände. Det här är ju inte heller ett politiskt beslut, säger Annelie Telford.

DN:s musikredaktör Nils Hansson efterfrågar nu en aktiv planering och vilja från Stockholm stad när det gäller Debasers verksamhet.

– Utvecklingen går mot att det finns färre och färre scener som fungerar i Stockholm. Debaser är ju en ekonomisk motor som aldrig varit bidragsberoende utan drivs helt enligt affärsmässiga principer. Det ter sig närmast som sadistiskt att det är samma arrangör som för tredje gången kan få sin huvudscen torpederad. Måste Debaser stängas nu så kommer företaget läggas ner eller försättas i vila om de inte har en lokal att bedriva sin verksamhet i, säger han i en kommentar till nyheten.

Läs mer: Populär queerkrog tvingades stänga när grannarna klagade 

Nils Hansson: Det är svårt att älska Kägelbanan, men lätt att se hur mycket den behövs