Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/deltagare-kastas-ut-ur-big-brother-efter-antisemitiskt-uttalande/

Kultur

Deltagare kastas ut ur ”Big brother” efter antisemitiskt uttalande

Isabel Pereira
Isabel Pereira Foto: Jakob Dahlström/TV4

Deltagaren Isabel Pereira kastas ut från tv-programmet ”Big brother”, efter att hon uttryckt sig hatiskt om judar, skriver Aftonbladet

TT-DN Text

Under ett samtal med en annan deltagare, som berättade att hen tidigare haft en chef som var jude, sade Isabel Pereira: ”Jag hatar judar.”

Flera personer reagerade på sociala medier och TV4 beslutade att hon skulle lämna huset med omedelbar verkan.

”Det råder nolltolerans mot den här typen av uttryck. En varning gick även ut till hela huset och underströk allvaret i detta”, säger Joel Bendrik, exekutiv producent, i ett uttalande.

Nyheter24 och Expressen rapporterar att en annan deltagare i årets ”Big brother” de senaste åren delat bilder på sig själv iklädd tröjor och med tatueringar som kopplas till vit makt-miljö.

En tatuering har varit sifferkombinationen 1488, en referens för nazistiska slagord som används av våldsbejakande delar av vit makt-miljön, uppger Daniel Poohl, vd för den antirasistiska stiftelsen Expo, för de båda tidningarna.

– 1488 är ett sätt att säga ”jag är Hitlers arvtagare”. Det går inte att uttrycka att man är nazist på ett tydligare sätt än att säga 1488, säger Poohl till Expressen.

Deltagaren har tidigare, i en intervju med Aftonbladet, förnekat att denne har varit nynazist.

Joel Bendrik uppger för Expressen att de har talat med deltagaren och att personen ”i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism”.

Bendrik uppger också att deltagaren tatuerat över de berörda tatueringarna.

”Big brother” hade premiär den 10 februari.

Läs mer: ”Big Brother” tillbaka – och tittarna får bestämma