Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/demonstranter-i-hongkong-hotar-bojkotta-disneyfilmen-mulan/

Kultur

Demonstranter i Hongkong hotar bojkotta Disneyfilmen ”Mulan”

Liu Yifei spelar huvudrollen i nya Disneyfilmen ”Mulan”. Foto: Matt Sayles/AP

Disneys kommande spelfilm ”Mulan” hotas med bojkott i Hongkong, rapporterar flera internationella medier. Detta efter att den kinesisk-amerikanska huvudrollsinnehavaren Liu Yifei delat ett propagandainlägg och stöttat polisens agerande mot den stora proteströrelsen.

DN Text

Liu Yifei delade inlägget, som ursprungligen kommer från det kinesiska partiorganet Folkets dagblad, på plattformen Weibo. I inlägget, som delats tiotusentals gånger, står det ”Jag stöttar polisen i Hongkong. Ni kan alla attackera mig nu. Vilken skam för Hong Kong”, rapporterar CNN.  

I Kina har Liu Yifei fått stöd för sitt uttalande men i Hongkong har inlägget vållat stark kritik, då det ses som stöd för vad man ansett vara övervåld från polisens sida. På flera av de sociala medier som är förbjudna i Kina – Twitter, Facebook och Instagram – sprids hashtaggen #BoycottMulan med uppmaningen att bojkotta den kommande Disneyfilmen. 

Liu Yifei spelar huvudrollen i den nya versionen av ”Mulan”, som har planerad premiär i mars 2020. Filmen är inspelad som en del av Disneys satsning på nya versioner av animerade klassiker, såsom redan släppta ”Aladdin” och ”Lejonkungen”.

Läs mer: Sex saker du måste veta om protesterna i Hongkong