Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Den är världens mest inspelade julsång

Ingen jul utan musik med änglakörer, bjällerklang och snö som faller. Men vilka jullåtar (plågor?) spelas allra mest? Tidningen Times har svaret.

Liksom julskinka och glögg hör traditionella julvisor högtiden till. Och det är i stort sett samma musik vi vill höra år efter år.

Times har gjort en sökning hos amerikanska upphovsrättsorganisationen, U.S. Copyright Office, över vilka melodier som har spelats in flest gånger sedan man började digitalisera registreringen 1978. Vinnaren är psalmen ”Stilla natt”.

Med sina 733 upphovsrättsskyddade inspelningar leder den överlägset ligan över den mest populära julmusiken i USA, skriver Times. Men det är även en av världens mest spridda julsånger som ska ha översatts till runt 300 språk. Det finns till och med ett ”Still natt”–museum i Salzburg.

Som en extra krydda är dessutom tillblivelsen av psalmen mytomspunnen. Det man vet är att ”Stilla natt” skrevs av invånarna i byn Oberndorf på 1800-talet. Enligt legenden ska hjälpprästen Joseph Mohr den 24 december 1818 ha gett dikten till organisten Franz Xaver Gruber och bett honom skriva en passande melodi. Och det var bråttom för orgeln strejkade. Redan samma kväll var Gruber klar med "sin enkla komposition".

Bland de övriga populära melodierna hittade Times låtar som "O helga natt", ”Mitt vinterland" och ”Jingle bells”.

Den mest spelade julsången i världen på Spotify är dock brittiska popduon Wham med sin ”Last Christmas”, enligt en genomgång över 2013.

I Sverige intar ”Mer jul” av Tomas Adolphson och Anders Falk en självklar förstaplats i våra julhjärtan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.