Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Deneuve får kritik efter protest mot metoo

Catherine Deneuve.
Catherine Deneuve. Other: Valery Hache/AFP

Efter att skådespelaren Catherine Deneuve och flera andra kvinnliga kulturpersoner i Frankrike gått ut i en protest mot metoo-rörelsen och kallade den en "häxjakt på män" får det nu mothugg.

Flera feminister kritiserar den debattartikel som publicerades i franska Le Monde under tisdagen. En av dem är skådespelaren Asia Argento, som var en av de första att anklaga Harvey Weinstein.

”Deneuve och de andra franska kvinnorna berättar för världen hur deras eget kvinnohat har lobotomerat dem till en punkt där det inte finns någon återvändo”, skriver hon på Twitter.

Läs mer: Deneuve i protest mot metoo-rörelsen 

Även en grupp av framstående franska feminister sade i ett motbrev i fransk radio att Deneuve och de andra kvinnorna som skrivit under är en grupp som finner ursäkter för våldtäkt.

På webbplatsen Fraceinfo skriver också ett 40-tal kvinnor att debattartikeln banaliserar sexuella trakasserier. Men Clemence La Tournerie, som kallar sig feminist, avfärdar inte den helt.

– Jag tänkte att det var kvinnor av en äldre generation som skrev den och att de utelämnade mycket, men det är en artikel som jag tänker läsa igen, säger hon till Kulturnytt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.