Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/designdrottningen-vill-hitta-ideerna-bortom-trenderna/

Kultur

Designdrottningen vill hitta idéerna bortom trenderna

Bild 1 av 6 Det var väldigt speciellt att växa upp i Dorotea, som ligger långt uppe i fjällvärlden, det är stor arbetslöshet, det är inte särskilt akademiskt, de allra flesta är väldigt intresserade av att fiska och jaga. Naturen är stor där uppe, säger Monica Förster som flyttade från Stockholm till Dorotea när hon var åtta år.
Foto: THOMAS KARLSSON
Bild 2 av 6 Soffbordet ”Breeze” i koppar för Swedese kan antingen putsas eller åldras vackert med patina. Från 2013.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 6 Stolen ”Unna” i valnöt med skuren dekor i ryggstödet för Zanat, fick utmärkelsen Guldstolen av Sveriges arkitekter i höstas. Från 2015.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 6 ”Inblue” är en helt nydesignad porslinsserie för Rörstrand som hämtat inspiration från fabrikens äldre serier ”Koka blå” och ”Blå eld”. Från 2014.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 6 Loungestolen ”M” för japanska Arflex har avtagbar klädsel i olika färger, samt skinn. Här med ben i valnöt. Från 2015.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 6 Utomhussoffan ”Motion”för Gärsnäs finns i höger- och vänstermodell och kan sättas ihop på olika sätt. Från 2010.
Foto: Lennart Durehed

Monica Förster är Sveriges okrönta designdrottning. Som ny konstnärlig rådgivare för Swedese tar hon klivet in i en traditionellt manlig bastion, den svenska möbelindustrin.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in